Kasvun Taian blogi

Lämpimästi tervetuloa blogiini. Kirjoitan blogissani lapsen tunnetaitojen tukemisesta, myönteisistä kasvatuskeinoista ja hyvinvoivasta ja läsnäolevasta vanhemmuudesta.

Tilaus
Bloglovin’
RSS-syöte
Sähköposti
heli@kasvuntaika.fi
Facebook
kasvuntaika
Instagram
kasvuntaika
Twitter
@KasvunTaika
Voimaposti
Tilaa itsellesi Vanhemmuuden voimaposti

Aiheita

Kasvun Taian blogi

Kasvun Taika järjestää vanhempia voimaannuttavia palveluja. Palvelujen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia vanhemmuuteen sekä iloa ja läsnäoloa lapsen ja aikuisen väliseen suhteeseen.

12.9.2016
Jaa kavereille:

Kolme keinoa kasvattaa itsearvostusta vanhempana

kukkia kädessä

Monelle vanhemmalle lienee tuttua itsensä sättiminen ja ruoskiminen: miksi minä nyt noin tein, eihän tästä nyt taaskaan mitään tule. Tällainen toimintatapa harvoin johtaa omien toimintatapojen muutokseen. Se saa pikemminkin tuntemaan olon surkeaksi ja huonoksi. Itsensä soimaaminen nostaa stressihormoni kortisolin tasoa ja saa mielen entistä ahdistuneemmaksi.

Yksi varma tapa kohentaa omaa hyvinvointia on itsearvostuksen kasvattaminen. Keskeisin ja voimakkain arvostuksen lähde on itsen sisällä. On hyvä olla oman itsen paras ystävä ja sanoa joka päivä itselle asioita, joita sanoisit ihmiselle, josta välität kaikkein eniten. Käynnistä hyvä kierre pienillä valinnoilla, joita toistat.

Keinoja itsearvostuksen kasvattamiseen

 1. Etsi todellista myötätunnon tunnetta itseäsi kohtaan. Voit kasvattaa tunnetta ajattelemalla vaikkapa haastavia tilanteita, joista olet selviytynyt. Tai ajattele niitä hyviä hetkiä, mitä taatusti on ollut perheessänne paljon. Suhtaudu itseesi samalla sympatialla ja arvostuksella kun suhtaudut lastasi kohtaan hetkellä, jolloin hän erityisesti herättää sinun rakastavat tunteesi.
 2. Tuo tietoisesti kiitollisuutta elämääsi ja nosta esille omia hyviä puoliasi vanhempana. Mistä olet kiitollinen itsellesi? Mitä puolia, piirteitä ja kykyjä arvostat itsessäsi? Mistä tunnet ylpeyttä? Mitä haluat vaalia itsessäsi? Kun alat kiinnittää tietoisesti huomiota hyviin asioihin elämässäsi, ne myös lisääntyvät. Ajattele joka päivä hyvää itsestäsi.
 3. Huomioi, miten puhut itsellesi päivän mittaan. Kommentoimme kuin huomaamattamme omaa toimintaamme. Hyvinvoinnille on suuri merkitys sekä sanoilla että sävyllä ja tunteilla, jotka sisäisessä puheessamme ovat. Sen lisäksi, että tämä vaikuttaa sisäisesti, vedämme myös puoleemme samanlaista puhetta muilta ihmisiltä. Suhtaudu itseesi, kuten haluaisit muiden suhtautuvan sinuun. On tärkeää, että puhut itsellesi rakastavasti ja kannustavasti.

Jo pelkästään huomion kiinnittäminen näihin asioihin on teko itsen hyväksi. Vaali päivä päivältä enemmän arvostavaa suhtautumista itseesi. Olet arvokas, sinulla on väliä.

Voimavaroja vanhemmuuteen -verkkovalmennus antaa keinoja hyvinvoivaan ja tasapainoiseen lapsiperhearkeen. Saat vinkkejä stressin säätelyyn, ajanhallintaan ja ilon lisäämiseen lapsiperhearjessa. Klikkaa ja lue lisää!

5.9.2016
Jaa kavereille:

Anna aikaa itsellesi!

sydän

Luin Hanna Lehtosen pienen kirjan Väsynyt äiti. Apua uupumukseen ja unettomuuteen. Kirja kertoo yhden äidin tarinan väsymyksestä. Äidin, joka suoritti vanhemmuutta ja unohti täysin itsensä. Äidin, joka antoi kaikkensa lapsille, mutta ei mitään itselleen. Tarina on kuitenkin selviytymistarina. Kun äiti lopulta uskalsi ja ymmärsi hakea apua, lähti liikkeelle prosessi kohti parempaa.

Kirja on rehellisyydessään raadollinen. Kirjan sanoma on se, että muistakaa itsenne. Vanhempien hyvinvointi on tärkeä asia. Lapsi ei voi hyvin, jos vanhempi ei voi hyvin. Tämä sääntö pätee myös isompien lasten kanssa. Olemme kuin peili lapsillemme ja henkinen olotilamme heijastaa uskomattoman voimakkaasti lapsiimme.

Hyvinvoinnin hetkiä arkeen

Pienten lasten vanhempien ei aina ole välttämättä helppo järjestää omia vapaahetkiä. Kannattaakin miettiä, miten omasta arjestaan saisi mahdollisimman hyvinvoivan niillä mahdollisuuksilla, mitä omassa arjessa on käytettävissä. Jos ei ole mahdollisuutta omiin teatterireissuihin ja kirppiskierroksiin (mitkä nekin olisivat tosi tärkeitä), voi miettiä, miten omaan normaaliin arkeensa saisi hyvinvoinnin hetkiä. Huomasin Hesarissa artikkelin Hyvin vietetty arki palauttaa yhtä hyvin kuin loma. Artikkelissa mainitaan mikrotauot ja niiden tärkeys. Mikrotaukoja ovat pienet hetket, jolloin ei tee varsinaisesti mitään vaan katselee vaikka ikkunasta ulos. Mikrotauot auttavat latautumaan. Artikkelissa todetaan myös, että erityisen tehokkaasti aivoja huoltavat mindfulness ja meditaatio, mikä tietenkin ilahduttaa minua paljon mindfulness-ohjaajana. Arjen pienet hengähdyshetket ovat tärkeitä. Monen suosima netissä hengailu on kehno tapa viettää taukoa, se ei auta aivoja virkistymään ja latautumaan. Hyvinvoinnille on tärkeää olla välillä tekemättä mitään!

Ole itsesi puolella. Kun olet tärkeä itsellesi nyt, samalla huolehdit koko perheen hyvinvoinnista ja näytät tasapainoista esimerkkiä lapsellesi – että he ymmärtävät olevansa tärkeitä, eikä heidänkään tarvitse olla enempää kuin ovat. Pitämällä huolta itsestäsi jaksat pitää huolta myös muista.

Oman suhtautumistavan merkitys

Perheessä ei tietenkään yksin voi vaikuttaa kaikkiin asioihin. Mutta on paljon, mihin voit vaikuttaa. Erityisesti voit vaikuttaa itseesi, siihen, miten suhtaudut itseesi, mistä näkökulmasta katsot asioita, mihin keskität huomiosi ja energiasi ja miten toimit. Voi olla, että viisi uudella tavalla käytettyä minuuttia päivässä käynnistävät muutoksen. Mikään suhde ei ole niin tärkeää kuin sinun suhteesi omaan itseesi. Hyvinvointimme on yksi tärkeimmistä asioista elämässämme ja vaalimisen arvoinen aarre.

Miten voit tehdä juuri tästä elämäntilanteestasi itsellesi mahdollisimman hyvinvoivan? Voisitko jokaiseen päivään ottaa hetkiä, joissa on tarkoitus vain olla tai tehdä jotain, josta todella pidät? Ilon, onnellisuuden ja voimavarojen kannalta muutos voi olla merkittävä. Mitä hyvältä tuntuvaa voisit tehdä jo tänään?

Tutustu Voimavaroja vanhemmuuteen -verkkovalmennukseen. Valmennus antaa keinoja ajanhallintaan, rutiinien muodostamiseen, stressin säätelyyn sekä onnellisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen perhe-elämässä.

19.8.2016
Jaa kavereille:

Kasvun Taika 2 v

Annan aikaa itselleni*

Kasvun Taika täyttää tänään kaksi vuotta. Aika on mennyt vauhdilla. Kahteen vuoteen on sisältynyt paljon erilaisia tunteita. Niin iloa, epätoivoa, helpotusta, jännitystä kuin suurta riemua.

Olen kahden vuoden aikana tavannut satoja perheitä luennollani, kursseillani ja kotikäynneillä. Olen saanut myös useita kanta-asiakkaita, jotka ovat osallistuneet jo useammalle kurssilleni ja luennolleni. Olen kiitollinen jokaisesta asiakkaastani, facebook-seuraajasta ja blogini lukijasta. Te olette työni suola ja sokeri.

Parasta yrittäjyydessä on se, että saan olla koko ajan kehittämässä ammattitaitoni ja luomassa uutta. Kuuntelen herkästi asiakkaita, ja minulle saa myös ehdottaa kursseja ja luentoja. Eräs asiakkaan ehdotuksesta syntynyt palvelu on uniluentokutsut.

Toisen yrittäjyysvuoteni aikana olen valmistunut mindfulness-ohjaajaksi. Mindfulness on muuttanut omaa elämääni paljon, ja olenkin ollut iloinen, kun mindfulness-kurssini ovat olleet suosittuja. Moni on kokenut isoja muutoksia elämässään mindfulness-kurssin käytyään. Olen suorittanut Lasten Tunnetaito-ohjaajaopintoja ja valmistumassa syyskuun alussa Lasten Tunnetaito-ohjaajaksi. Olen tällä hetkellä mukana myös satuhieronnan pitkässä ohjaajakoulutuksessa, ja valmistuttuani tästä koulutuksesta tulee yksi uusi satuhierontaan liittyvä palvelu yritykseni tarjontaan. Tästä lisää myöhemmin.

Kolmas vuosi tuo yritykseeni uudenlaista tarjontaa. Tähän mennessä olen ohjannut kursseja pääkaupunkiseudulla. Nyt kolmannen yrittäjyysvuoden aikana laajennan tarjontaani verkkokursseihin, jotta pystyn tarjoamaan palvelujani ympäri Suomea.

Tämän kolmannen yrittäjyysvuoden teemaksi otan itselleni: Annan aikaa itselleni. Se tulee olemaan yksi teema myös blogiteksteissäni ja verkkokursseillani. Tulen jatkossa kirjoittamaan enemmän myös tunnetaitoihin liittyvistä teemoista blogiini.

Anna sinäkin aikaa itsellesi. Olet tärkeä. Olet ansainnut voida hyvin.

* Annan aikaa itselleni -kortti on Kosketuksessa elämään-voimalausekorttisarjasta.

21.6.2016
Jaa kavereille:

Kesäinen satuhieronta

mansikoita

Viime syksynä kirjoitin syksyisen satuhieronnan. Sen jälkeen tuli olo, että haluan kirjoittaa myös talvisen satuhieronnan ja keväisen satuhieronnan. Nyt on pienen kesäisen satuhieronnan aika. Mitä kesä on? Se on yhdessäoloa, rakkautta, perhosia ja mansikoita.

Kesäinen satuhieronta

Kesä on… (pidetään käsiä lapsen selän päällä)
perhosten lentelyä (lennätetään käsiä selän päällä, välillä käsiä pysäytellen)
mansikoita (piirretään mansikka selkään)
askelia hiekalla (tehdään sormilla askelia)
sateen ropinaa (ropistellaan sormilla)
auringon paistetta (tehdään auringon säteitä)
uimista (tehdään sammakkouintiliikettä)
hymyä ja naurua (pyöritellään kädellä selkään)
yhdessäoloa ja rakkautta (piirretään sydän)

Hyvää kesää! (pysäytetään kädet selän päälle)

Satuhieronta antaa mahdollisuuden yhteisen läsnäolon hetkeen. Satuhieronta mahdollistaa lapselle nähdyksi tulemista ja aitoa kohtaamista. Lapset tarvitsevat kiireetöntä kohtaamista ja kosketusta. Satuhieronnan kautta lapsi saa myös keinoja itselleen stressinhallintaan ja rentoutumiseen. Ja ne ovat todella tärkeitä taitoja kenelle tahansa.

Vanhemmuuden voimapostista ja materiaalikirjastosta saat ilmaisia vinkkejä myönteiseen, tunnetaitoiseen ja hyvinvoivaan lapsiperhearkeen. Klikkaa ja lue lisää!

13.6.2016
Jaa kavereille:

Tunnevastuullinen vanhemmuus

Perhe meren rannassa

Lapset opettelevat tunnetaitoja ja tunteiden säätelyä, ja tunteet helposti kuohuvat yli. Tunnetaitoja harjoitellaan yhdessä aikuisen kanssa ja vanhemmat ja muut aikuiset toimivat malleina. Jos itse toimii jatkuvasti helposti ärsyyntyvänä raivohärkänä, on ehkä paras pysähtyä ja tutkailla itseään.

 • Mitä tämä kertoo minulle itsestäni?
 • Millaisen aikuisen mallin lapset saavat minusta?
 • Miten minun lapsuudessani on kommunikoitu?
 • Onko minulle huudettu?
 • Miltä se minusta tuntui?
 • Miten olisin toivonut vanhempieni toimivan niissä tilanteissa?
 • Mitä voin itse tehdä toisin näissä tilanteissa?
 • Millaisia keinoja minulla on tunnevastuulliseen vanhemmuuteen?

Vastuun ottaminen omista tunteista ja reagointitavoista

Jokainen on vastuussa omasta elämästään ja voi valita suhtautumis- ja reagointitapansa kaikkeen tapahtuvaan. Tämä on tärkeää ymmärtää oman itsensä, oman vanhemmuutensa ja omien lastensa kannalta. Vastuun ottaminen omista tunteista tarkoittaa sitä, että jokainen valitsee itse sen, mitä tunnetta ruokkii eikä kukaan toinen voi saada toista esimerkiksi suuttumaan. On minun valintani, tiuskaisenko lapselleni takaisin hänen ollessaan ärtynyt vai rauhoitanko itseni ja valitsen tietoisemman toimintatavan enkä sitä selkärangasta tulevaa. On oma valintani, miten tilanteeseen suhtaudun ja näin ollen olen vastuussa omista tunteistani. Lapsi ei ole vastuussa siitä, jos minä ärsyynnyn hänen vitkutellessaan eteisessä ja huudan hänelle. Tietoinen vanhempi osaa tunnistaa omat tunteensa ja lapsen tunteet ja miettiä rakentavia, tilanteeseen sopivia toimintatapoja. Tietoinen vanhempi osaa myös pyytää anteeksi, jos omat tunteet joskus vyöryvät yli vaikkapa väsymyksen takia.

Voi tuntua vaikealta uskoa, ettei toinen ihminen ole syypää sinun tunteisiisi. Sinun tunteesi johtuvat omasta tulkinnastasi eli merkityksestä, jonka annat toisen ihmisen käytökselle. Tämä juontaa usein juurensa menneisyytesi kokemuksiin eli siihen, miten olet tulkinnut menneet tapahtumat. Toinen ihminen ei ole vastuussa tunteistasi, vaikka hänen käytöksensä voikin nostattaa sinussa sinun omia tunteitasi. Ärsyyntymistä, vihaa, häpeää. On sinun oma valintasi miten käsittelet itsessäsi näitä tunteita. Lapsen ei ole hyvä toimia sinun tunteittesi likasankona.

Mindfulnessin hyödyt

Mindfulness on yksi keino tutustua omiin tunteisiin, ja se on myös hyvä keino itsensä rauhoittamiseen. Kun pystyy ärsyyntymisen hetkellä pitämään muutaman sekunnin tauon, pystyy yleensä löytämään järkevämmän toimintatavan kuin vaikkapa lapselle huutaminen ja hänen syyttäminen omista vihan tunteista. Itse voi valita joko automaattisen reaktion ja jatkaa samalla mallilla tai voi päättää tehdä toisin ja tarkastella selkeämmin omaa reaktiota. Hyvä kysymys oman toimintatavan miettimiseksi on: Mitä lapseni tarvitsee minulta eniten juuri nyt?

Vanhemmuuden voimapostista ja materiaalikirjastosta saat ilmaisia vinkkejä myönteiseen, tunnetaitoiseen ja hyvinvoivaan lapsiperhearkeen. Klikkaa ja lue lisää!