Kasvun Taian blogi

Lämpimästi tervetuloa blogiini. Kirjoitan blogissani lapsen tunnetaitojen tukemisesta, myönteisistä kasvatuskeinoista ja hyvinvoivasta ja läsnäolevasta vanhemmuudesta.

Tilaus
Bloglovin’
RSS-syöte
Sähköposti
heli@kasvuntaika.fi
Facebook
kasvuntaika
Instagram
kasvuntaika
Twitter
@KasvunTaika
Voimaposti
Tilaa itsellesi Vanhemmuuden voimaposti

Aiheita

Kasvun Taian blogi

Kasvun Taika järjestää vanhempia voimaannuttavia palveluja. Palvelujen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia vanhemmuuteen sekä iloa ja läsnäoloa lapsen ja aikuisen väliseen suhteeseen.

5.9.2016
Jaa kavereille:

Anna aikaa itsellesi!

sydän

Luin Hanna Lehtosen pienen kirjan Väsynyt äiti. Apua uupumukseen ja unettomuuteen. Kirja kertoo yhden äidin tarinan väsymyksestä. Äidin, joka suoritti vanhemmuutta ja unohti täysin itsensä. Äidin, joka antoi kaikkensa lapsille, mutta ei mitään itselleen. Tarina on kuitenkin selviytymistarina. Kun äiti lopulta uskalsi ja ymmärsi hakea apua, lähti liikkeelle prosessi kohti parempaa.

Kirja on rehellisyydessään raadollinen. Kirjan sanoma on se, että muistakaa itsenne. Vanhempien hyvinvointi on tärkeä asia. Lapsi ei voi hyvin, jos vanhempi ei voi hyvin. Tämä sääntö pätee myös isompien lasten kanssa. Olemme kuin peili lapsillemme ja henkinen olotilamme heijastaa uskomattoman voimakkaasti lapsiimme.

Hyvinvoinnin hetkiä arkeen

Pienten lasten vanhempien ei aina ole välttämättä helppo järjestää omia vapaahetkiä. Kannattaakin miettiä, miten omasta arjestaan saisi mahdollisimman hyvinvoivan niillä mahdollisuuksilla, mitä omassa arjessa on käytettävissä. Jos ei ole mahdollisuutta omiin teatterireissuihin ja kirppiskierroksiin (mitkä nekin olisivat tosi tärkeitä), voi miettiä, miten omaan normaaliin arkeensa saisi hyvinvoinnin hetkiä. Huomasin Hesarissa artikkelin Hyvin vietetty arki palauttaa yhtä hyvin kuin loma. Artikkelissa mainitaan mikrotauot ja niiden tärkeys. Mikrotaukoja ovat pienet hetket, jolloin ei tee varsinaisesti mitään vaan katselee vaikka ikkunasta ulos. Mikrotauot auttavat latautumaan. Artikkelissa todetaan myös, että erityisen tehokkaasti aivoja huoltavat mindfulness ja meditaatio, mikä tietenkin ilahduttaa minua paljon mindfulness-ohjaajana. Arjen pienet hengähdyshetket ovat tärkeitä. Monen suosima netissä hengailu on kehno tapa viettää taukoa, se ei auta aivoja virkistymään ja latautumaan. Hyvinvoinnille on tärkeää olla välillä tekemättä mitään!

Ole itsesi puolella. Kun olet tärkeä itsellesi nyt, samalla huolehdit koko perheen hyvinvoinnista ja näytät tasapainoista esimerkkiä lapsellesi – että he ymmärtävät olevansa tärkeitä, eikä heidänkään tarvitse olla enempää kuin ovat. Pitämällä huolta itsestäsi jaksat pitää huolta myös muista.

Oman suhtautumistavan merkitys

Perheessä ei tietenkään yksin voi vaikuttaa kaikkiin asioihin. Mutta on paljon, mihin voit vaikuttaa. Erityisesti voit vaikuttaa itseesi, siihen, miten suhtaudut itseesi, mistä näkökulmasta katsot asioita, mihin keskität huomiosi ja energiasi ja miten toimit. Voi olla, että viisi uudella tavalla käytettyä minuuttia päivässä käynnistävät muutoksen. Mikään suhde ei ole niin tärkeää kuin sinun suhteesi omaan itseesi. Hyvinvointimme on yksi tärkeimmistä asioista elämässämme ja vaalimisen arvoinen aarre.

Miten voit tehdä juuri tästä elämäntilanteestasi itsellesi mahdollisimman hyvinvoivan? Voisitko jokaiseen päivään ottaa hetkiä, joissa on tarkoitus vain olla tai tehdä jotain, josta todella pidät? Ilon, onnellisuuden ja voimavarojen kannalta muutos voi olla merkittävä. Mitä hyvältä tuntuvaa voisit tehdä jo tänään?

Tutustu Voimavaroja vanhemmuuteen -verkkovalmennukseen. Valmennus antaa keinoja ajanhallintaan, rutiinien muodostamiseen, stressin säätelyyn sekä onnellisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen perhe-elämässä.

19.8.2016
Jaa kavereille:

Kasvun Taika 2 v

Annan aikaa itselleni*

Kasvun Taika täyttää tänään kaksi vuotta. Aika on mennyt vauhdilla. Kahteen vuoteen on sisältynyt paljon erilaisia tunteita. Niin iloa, epätoivoa, helpotusta, jännitystä kuin suurta riemua.

Olen kahden vuoden aikana tavannut satoja perheitä luennollani, kursseillani ja kotikäynneillä. Olen saanut myös useita kanta-asiakkaita, jotka ovat osallistuneet jo useammalle kurssilleni ja luennolleni. Olen kiitollinen jokaisesta asiakkaastani, facebook-seuraajasta ja blogini lukijasta. Te olette työni suola ja sokeri.

Parasta yrittäjyydessä on se, että saan olla koko ajan kehittämässä ammattitaitoni ja luomassa uutta. Kuuntelen herkästi asiakkaita, ja minulle saa myös ehdottaa kursseja ja luentoja. Eräs asiakkaan ehdotuksesta syntynyt palvelu on uniluentokutsut.

Toisen yrittäjyysvuoteni aikana olen valmistunut mindfulness-ohjaajaksi. Mindfulness on muuttanut omaa elämääni paljon, ja olenkin ollut iloinen, kun mindfulness-kurssini ovat olleet suosittuja. Moni on kokenut isoja muutoksia elämässään mindfulness-kurssin käytyään. Olen suorittanut Lasten Tunnetaito-ohjaajaopintoja ja valmistumassa syyskuun alussa Lasten Tunnetaito-ohjaajaksi. Olen tällä hetkellä mukana myös satuhieronnan pitkässä ohjaajakoulutuksessa, ja valmistuttuani tästä koulutuksesta tulee yksi uusi satuhierontaan liittyvä palvelu yritykseni tarjontaan. Tästä lisää myöhemmin.

Kolmas vuosi tuo yritykseeni uudenlaista tarjontaa. Tähän mennessä olen ohjannut kursseja pääkaupunkiseudulla. Nyt kolmannen yrittäjyysvuoden aikana laajennan tarjontaani verkkokursseihin, jotta pystyn tarjoamaan palvelujani ympäri Suomea.

Tämän kolmannen yrittäjyysvuoden teemaksi otan itselleni: Annan aikaa itselleni. Se tulee olemaan yksi teema myös blogiteksteissäni ja verkkokursseillani. Tulen jatkossa kirjoittamaan enemmän myös tunnetaitoihin liittyvistä teemoista blogiini.

Anna sinäkin aikaa itsellesi. Olet tärkeä. Olet ansainnut voida hyvin.

* Annan aikaa itselleni -kortti on Kosketuksessa elämään-voimalausekorttisarjasta.

21.6.2016
Jaa kavereille:

Kesäinen satuhieronta

mansikoita

Viime syksynä kirjoitin syksyisen satuhieronnan. Sen jälkeen tuli olo, että haluan kirjoittaa myös talvisen satuhieronnan ja keväisen satuhieronnan. Nyt on pienen kesäisen satuhieronnan aika. Mitä kesä on? Se on yhdessäoloa, rakkautta, perhosia ja mansikoita.

Kesäinen satuhieronta

Kesä on… (pidetään käsiä lapsen selän päällä)
perhosten lentelyä (lennätetään käsiä selän päällä, välillä käsiä pysäytellen)
mansikoita (piirretään mansikka selkään)
askelia hiekalla (tehdään sormilla askelia)
sateen ropinaa (ropistellaan sormilla)
auringon paistetta (tehdään auringon säteitä)
uimista (tehdään sammakkouintiliikettä)
hymyä ja naurua (pyöritellään kädellä selkään)
yhdessäoloa ja rakkautta (piirretään sydän)

Hyvää kesää! (pysäytetään kädet selän päälle)

Satuhieronta antaa mahdollisuuden yhteisen läsnäolon hetkeen. Satuhieronta mahdollistaa lapselle nähdyksi tulemista ja aitoa kohtaamista. Lapset tarvitsevat kiireetöntä kohtaamista ja kosketusta. Satuhieronnan kautta lapsi saa myös keinoja itselleen stressinhallintaan ja rentoutumiseen. Ja ne ovat todella tärkeitä taitoja kenelle tahansa.

Vanhemmuuden voimapostista ja materiaalikirjastosta saat ilmaisia vinkkejä myönteiseen, tunnetaitoiseen ja hyvinvoivaan lapsiperhearkeen. Klikkaa ja lue lisää!

13.6.2016
Jaa kavereille:

Tunnevastuullinen vanhemmuus

Perhe meren rannassa

Lapset opettelevat tunnetaitoja ja tunteiden säätelyä, ja tunteet helposti kuohuvat yli. Tunnetaitoja harjoitellaan yhdessä aikuisen kanssa ja vanhemmat ja muut aikuiset toimivat malleina. Jos itse toimii jatkuvasti helposti ärsyyntyvänä raivohärkänä, on ehkä paras pysähtyä ja tutkailla itseään.

  • Mitä tämä kertoo minulle itsestäni?
  • Millaisen aikuisen mallin lapset saavat minusta?
  • Miten minun lapsuudessani on kommunikoitu?
  • Onko minulle huudettu?
  • Miltä se minusta tuntui?
  • Miten olisin toivonut vanhempieni toimivan niissä tilanteissa?
  • Mitä voin itse tehdä toisin näissä tilanteissa?
  • Millaisia keinoja minulla on tunnevastuulliseen vanhemmuuteen?

Vastuun ottaminen omista tunteista ja reagointitavoista

Jokainen on vastuussa omasta elämästään ja voi valita suhtautumis- ja reagointitapansa kaikkeen tapahtuvaan. Tämä on tärkeää ymmärtää oman itsensä, oman vanhemmuutensa ja omien lastensa kannalta. Vastuun ottaminen omista tunteista tarkoittaa sitä, että jokainen valitsee itse sen, mitä tunnetta ruokkii eikä kukaan toinen voi saada toista esimerkiksi suuttumaan. On minun valintani, tiuskaisenko lapselleni takaisin hänen ollessaan ärtynyt vai rauhoitanko itseni ja valitsen tietoisemman toimintatavan enkä sitä selkärangasta tulevaa. On oma valintani, miten tilanteeseen suhtaudun ja näin ollen olen vastuussa omista tunteistani. Lapsi ei ole vastuussa siitä, jos minä ärsyynnyn hänen vitkutellessaan eteisessä ja huudan hänelle. Tietoinen vanhempi osaa tunnistaa omat tunteensa ja lapsen tunteet ja miettiä rakentavia, tilanteeseen sopivia toimintatapoja. Tietoinen vanhempi osaa myös pyytää anteeksi, jos omat tunteet joskus vyöryvät yli vaikkapa väsymyksen takia.

Voi tuntua vaikealta uskoa, ettei toinen ihminen ole syypää sinun tunteisiisi. Sinun tunteesi johtuvat omasta tulkinnastasi eli merkityksestä, jonka annat toisen ihmisen käytökselle. Tämä juontaa usein juurensa menneisyytesi kokemuksiin eli siihen, miten olet tulkinnut menneet tapahtumat. Toinen ihminen ei ole vastuussa tunteistasi, vaikka hänen käytöksensä voikin nostattaa sinussa sinun omia tunteitasi. Ärsyyntymistä, vihaa, häpeää. On sinun oma valintasi miten käsittelet itsessäsi näitä tunteita. Lapsen ei ole hyvä toimia sinun tunteittesi likasankona.

Mindfulnessin hyödyt

Mindfulness on yksi keino tutustua omiin tunteisiin, ja se on myös hyvä keino itsensä rauhoittamiseen. Kun pystyy ärsyyntymisen hetkellä pitämään muutaman sekunnin tauon, pystyy yleensä löytämään järkevämmän toimintatavan kuin vaikkapa lapselle huutaminen ja hänen syyttäminen omista vihan tunteista. Itse voi valita joko automaattisen reaktion ja jatkaa samalla mallilla tai voi päättää tehdä toisin ja tarkastella selkeämmin omaa reaktiota. Hyvä kysymys oman toimintatavan miettimiseksi on: Mitä lapseni tarvitsee minulta eniten juuri nyt?

Vanhemmuuden voimapostista ja materiaalikirjastosta saat ilmaisia vinkkejä myönteiseen, tunnetaitoiseen ja hyvinvoivaan lapsiperhearkeen. Klikkaa ja lue lisää!

30.5.2016
Jaa kavereille:

Tunteista kertovia lastenkirjoja

kirjoja

Esittelen muutaman lastenkirjan, jossa käsitellään tunteita.

Hyvä päivä, paha päivä

Koskettava kuvakirja lapsille ja vanhemmille yhdessä luettavaksi. Kirjassa on lyhyet, vaikuttavat tekstit ja kauniit kuvat, jotka johdattavat ymmärtämään erilaisia tunteita ja perheen sisäisiä suhteita. Kirja kertoo riitelemisestä ja sovinnon tekemisestä lapsen näkökulmasta:

Kun he riitelevät, koko maailma järkkyy. Talo huojuu…. Kun he tekevät sovinnon, aurinko paistaa taas. Leijailen pilvissä.

Kiukkuhirviö

Tulinen kirja jokaiselle uhmaikäiselle ja hänen kanssaan kiukkuhirviön kohtaavalle.

Äiti on taas kerran sanonut: Ei. Minusta se ei ole reilua. Niin hän tekee aina! Nyt minä vihastun. Kun minä suutun, muutun jättimäiseksi hirviöksi, joka tuhoaa kaiken tieltään. Kiukku kiehuu sisälläni ja sen on päästävä ulos…

Kirjassa kiukku kohdataan turvallisesti vanhempien sylissä.

Kissa Killin kiukkupussi

Humoristinen ja lämminhenkinen kirja, jossa lapsen tunteille annetaan tilaa. Suuttuminen on normaalia ja tunteiden purkaminen sallittua, kunhan vain lopuksi pystytään sopimaan. Kirjassa Pikkukissa Killi herää äkäisenä ja kaikki alkaa mennä heti aamusta väärin. Killi saa kiukkupussin, johon hän alkaa kerätä kiukkua päivän aikana. Ja miten käykään päivän lopussa? Kiukkupussi räjähtää. Kirjassa todetaan, ettei kiukkua kannata kerätä sisälleen, ettei tule liian isoa räjähdystä.

Ville Vilkastuksen tunneseikkailu jsa Väpä Sorsa

Ville Vilkastuksen tunneseikkailu

Kirja vie kuulijansa tunteiden vuoristoradalle. Ville Vilkastuksen tunneseikkailu auttaa lasta tunnistamaan ja käsittelemään erilaisia tunteita sekä kertoo, kuinka lapsen kannattaa toimia hätätilanteessa. Löytäessään tarinan avulla tuntemuksilleen nimet lapsi saa kosketuksen omiin tunteisiinsa. Näin tunteet muuttuvat epämääräisestä ahdistavasta möykystä tunnistettavaksi ja niitä on mahdollista työstää. Kirjan tarinoissa käsitellään erilaisia tunteita ja luvun lopussa on pieni kysymys: Osaatko arvata, miltä minusta nyt tuntuu? Luukun avaamalla voi katsoa, menikö oma arvaus oikein. Kirjan lopussa on vanhemmille ja kasvattajille suunnattuja ohjeita tunnetarinan käyttöön.

Väpä Sorsa

Kirja käsittelee tiiviissä yhteisössä vallitsevia ennakkoluuloja. Hyväntahtoinen Väpä Sorsa muuttaa ensimmäisenä sorsana Tyynimetsään ja kohtaakin yllättäen toisten eläinten taholta ennakkoluuloja, juonittelua ja syrjintää. Tarinassa pohditaan, mistä pohjimmiltaan johtuu Tyynimetsäläisten ennakkoluulot, miten niitä pidetään yllä ja ennen kaikkea, miten niitä ennakkoluuloja voidaan rikkoa.

Samalla Väpä Sorsa on tarina anteeksiannosta, oppimisesta ja solidaarisuudesta. Tyynimetsäläiset tajuavat virheensä ja pyytävät anteeksi. Kirjan avulla pystyy käsittelemään mm. pelkoa, surua, katumusta, anteeksipyytämistä ja antamista, väärinkäsityksiä, empatiaa ja yksinäisyyttä.

Vanhemmuuden voimapostista ja materiaalikirjastosta saat ilmaisia vinkkejä myönteiseen, tunnetaitoiseen ja hyvinvoivaan lapsiperhearkeen. Klikkaa ja lue lisää!