Kasvun Taian blogi

Lämpimästi tervetuloa blogiini. Blogissani kirjoitan hyvinvoivasta vanhemmuudesta, pienen lapsen unesta, satuhieronnasta ja mindfulnessista.

Tilaus
Bloglovin’
RSS-syöte
Sähköposti
heli@kasvuntaika.fi
Facebook
kasvuntaika
Instagram
kasvuntaika
Twitter
@KasvunTaika

Aiheita

Kasvun Taian blogi

Kasvun Taika järjestää vanhempia voimaannuttavia palveluja. Palvelujen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia vanhemmuuteen sekä iloa ja läsnäoloa lapsen ja aikuisen väliseen suhteeseen.

24.11.2014
Jaa kavereille:

Sanna Tuovinen: Satuhieronta

Ennakkotilasin Satuhieronta-kirjan, ja se tuli meille muutama päivä sitten. Heti selasin kirjan läpi ja totesin, että kirja on ihana. Lumoava. Kuvat ovat kauniita, kirjassa on ihana fiilis. Kirjassa on sekä teoriatietoa että paljon satuhierontoja.

Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronta luo aitoja yhdessäolon hetkiä ja auttaa aikuistakin rentoutumaan.

Lastenpsykiatri Jukka Mäkelä sanoo: Satuhieronta avaa oven kauniiseen maailmaan. Se yhdistää hienosti monia arvokkaita perinteitä: tarinankerronnan ja hieronnan, hyväksyvän läsnäolon ja rentoutumisen, kehitystieteet ja kokemuksellisen ymmärtämisen.

Kirjassa on perustietoa satuhieronnasta, helppoja satuhierontaohjeita ja niiden lisäksi tietoa kosketuksen ja läsnäolon voimasta sekä lempeitä neuvoja päivähoitoon ja lapsiperhearkeen.

Satuhieronta on lyhin tie rakkauteen. Siihen kokemukseen mitä rakkaus on.

Kaija Virho, tunnevalmentaja, Rosen-terapeutti

Itseäni viehätti se, että kirjassa huomioitiin myös aikuiset, kasvattajat. Luvussa Kosketus omaan itseen käydään läpi aitoa läsnäoloa, satuhieronnan vaikutusta aikuiseen, voimalauseita ja kiitollisuutta elämässä.

Kirjassa on myös hyviä kysymyksiä aikuisille:

  • Mitä sinä tarvitset voidaksesi hyvin?
  • Mitkä asiat tuovat sinulle iloa?
  • Milloin sinä rentoudut?

On tärkeää muistaa, että sinä olet tärkeä. Sinun hyvinvointisi on tärkeää. Kun alat sallia enemmän hyviä asioita itsellesi, puhkeat kukkaan.

Pirjo Isorinne, voimavaravalmentaja

Olen lumoutunut ja ihastunut. Kirja on kertakaikkisen ihana ja toivon, että tämä kirja hankitaan jokaiseen päiväkotiin ja myös koteihin. Itse olen hieronut jo vuosia omia lapsiani ja varsinkin esikoinen rakastaa satuhierontaa. Nyt kirjan kautta sain monta uutta satua hierottavaksi. Ja paljon myös ajateltavaa.

Jakamaton huomio ei ole mitään sellaista, mitä on mukava antaa lapselle, mikäli aikaa liikenee; se on lapsen kipeä tarve.

Ross Campbell, lastenpsykiatri

Katso myös

Uutiskirjeen tilaajaksi liittymällä saa ilmaisen Taikapuu-satuhieronnan.

ps. Olen menossa joulun alla satuhieronta-ohjaajakoulutukseen ja ensi vuoden puolella olisi tarkoitus aloitella satuhierontaryhmiä lapsille ja vanhemmille.

17.11.2014
Jaa kavereille:

Toimiva perhe -kurssi

Toimiva perhe on Thomas Gordonin kehittämä vanhemmille, pariskunnille ja kasvattajille tarkoitettu kurssi. Kurssilla opetellaan ihmissuhdetaitoja ja vuorovaikutusta. Kurssin tavoitteena on lisätä vanhempien ja lasten hyvinvointia sekä saada heidän keskinäiset välinsä toimiviksi ja luottamuksellisiksi.

Kurssilla opiskellaan selkeää viestintää, haetaan rakentavia tapoja ratkaista ristiriitoja, mietitään kasvatukseen liittyviä arvoja sekä opetellaan toimivan keskusteluyhteyden luomista lasten ja vanhempien välille. Kurssi kestää 24 tuntia.

Kaikissa perheissä riidellään välillä ja ymmärretään asioita väärin. Toimiva perhe -kurssi tarjoaa kohtaamisen välineitä, joiden avulla yhdessäolosta voi tulla riidattomampaa ja toimivampaa.

Viime viikkoina jäähyn käyttöön liittyvät ongelmat ovat olleet esillä paljon. Moni vanhempi on ihmeissään. Mitä jäähyn sijasta? Toimiva perhe -kurssilla opetellaan esimerkiksi lapsen tarpeiden ja omien tarpeiden huomioimista, ristiriitojen selvittämistä molemmat voittavat -menetelmän avulla, välittäjänä toimimista ja epätoivotun käyttäytymisen muuttamista ympäristöä muuttamalla. Toimiva perhe - kurssi tarjoaa konkreetteja menetelmiä vanhemmalle. Ja antaa vastauksia myös siihen kysymykseen, mitä sitten, kun tekisi mieli antaa se jäähy.

Kurssilla opeteltavat taidot ovat konkreettisia ja käytännönläheisiä työkaluja, jotka tukevat jokaista isää ja äitiä jokapäiväisessä elämässään perheen keskellä. Kurssin lähtökohtana on toisen kunnioittaminen. Työmenetelminä käytetään luento-osuuksia, keskustelua, käytännön tilanteisiin liittyviä harjoituksia ja opitun soveltamista omaan elämäntilanteeseen.

Valmistuin eilen Toimiva perhe -ohjaajaksi. Kävin itse Toimiva perhe -kurssin pari vuotta sitten (ja olin jo sitä ennen toteuttanut monia kurssin ajatuksia perheessämme) ja nyt tänä syksynä suoritin ohjaajakoulutuksen. Nyt voin toimia kouluttajana. Alan pikku hiljaa miettiä, missä tulen ensi keväänä ohjaamaan Toimiva perhe -kursseja. Niistä(kin) kursseista tulee tietoa Kasvun Taian nettisivuille ja facebookiin. Jos olet kiinnostunut saamaan kurssin esim. MLL:n paikallisyhdistykseen, vanhempainyhdistykeen tai omaan äitiporukkaasi, ota yhteyttä heli (at) kasvuntaika.fi

Tulen kirjoittamaan enemmänkin Toimivaan perheeseen liittyvistä ajatuksista, tarkoitus on esitellä kirjat Toimiva perhe (Thomas Gordon) ja Ole paras itsesi (Linda Adams). Lisäksi suunnitteilla on blogiteksti ainakin Minä-viestien käyttämisestä.

16.11.2014
Jaa kavereille:

Taavi Kassila: Kasvatuksesta

Onko kasvatus sitä, että me pyrimme tekemään lapsista sellaisia kuin itse halusimme olla? Onko heidän tehtävänsä tavoittaa se, missä me emme onnistuneet? Tulisiko heidän ajatella niin kuin me ajattelemme ja uskoa siihen mihin me uskomme? Vai tulisiko meidän auttaa heitä tulemaan sellaisiksi kuin heidät on tarkoitettu? Tulisiko meidän pikemminkin rakastaa heitä sellaisina kuin he ovat, olla kiinnostuneita siitä miten he ajattelevat ja mitä he tekevät, ja auttaa heitä näin tulemaan terveiksi ja onnellisiksi? Ja eikö ole niin että me opimme lapsiltamme vähintään yhtä paljon kuin he oppivat meiltä? Minkälaista on oikeanlainen rakastava läsnäolo, jonka me voimme tarjota lapsillemme, sellainen joka tekee heidät ja meidät onnellisiksi?

Taavi Kassila

1.11.2014
Jaa kavereille:

Aarrekartta

Aarrekartta on luova, hauska ja konkreettinen tapa saada unelmat todeksi. Aarrekartan avulla selkeytämme, mitä haluamme elämältämme ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä ja arvokkaita.

Aarrekartta on mielen muutosvalmennusta. Aarrekartan avulla voi hahmottaa itselle tärkeitä asioita, unelmia. Kun unelma on selkeänä ja kirkkaana päässä, sitä kohti on helpompi mennä.

Aarrekartta perustuu ajatukseen, että se, mihin uskomme ja mitä tavoittelemme, toteutuu. Aarrekartan avulla meidän on mahdollista oppia, kuinka saamme sekä tietoisen mielemme että alitajuntamme työskentelemään saman asian hyväksi. Mitään aivan yksiselitteistä selitystä siihen, miksi aarrekartta toimii, ei ole. Kyse ei ole taikuudesta, vaan aarrekartan vaikuttavuuden salaisuus on siinä, että se valmistaa tekijänsä henkisesti muutokseen ja tekee avoimemmaksi ratkaisujen löytämiselle sekä rohkeammaksi toteuttamaan ne.

Aarrekarttakurssi sisältää johdannon aarrekartasta toimivana välineenä. Rentoutumisen ja visualisoinnin avulla teemme tietoisen matkan itseemme, mikä auttaa selkeyttämään unelmia. Tämän jälkeen pääset rakentamaan itsellesi henkilökohtaisen visuaalisen aarrekartan, joka konkretisoi unelmasi.

10.10.2014
Jaa kavereille:

Unikouluohjaukset

Vauvoilla ja pienillä lapsilla saattaa olla monenlaisia unipulmia. Lapsella voi olla vaikeuksia nukahtaa, yövalvomista, jatkuvaa yöheräilyä. Unipulmat ovat rankkoja vanhemmille. Lapsen unen määrä on yhteydessä vanhempien jaksamiseen. Väsymys on ikävää, suorastaan kiduttavaa. Kun yöt täyttyvät lapsen itkusta ja nukkuminen on taistelua, monilta vanhemmilta loppuvat keinot kesken.

Pienen lapsen uneen pystyy vaikuttamaan, monesti aika pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla. Teen yritykseni kautta unikouluohjauksia, joissa kerron lapsen unirytmin kehittymisestä, uneen vaikuttavista asioista ja annan vinkkejä, miten kunkin perheen kohdalla lapsen uneen voisi vaikuttaa. Unikouluohjauksen aikana käydään läpi lapsen päivärytmi, iltarutiinit ja yön kulku. Teemme unisuunnitelman, joka räätälöidään kunkin perheen tarpeita ja ajatuksia vastaavaksi. Vanhemmat toteuttavat unikoulun ohjeiden mukaan ja minä toimin tsempparina prosessin ajan. Varsinaisen unikoulun voi pitää yli puolivuotiaalle lapselle, mutta univinkeistä on hyötyä jo ennen kuin vauva täyttää puoli vuotta. Uniongelmia voi myös ennaltaehkäistä.

Minulle on itselläni laaja kokemus unikouluohjauksista. Minulla on ollut kaksi tiheästi heräilevää lasta, ja molemmille heistä on pidetty lempeä unikoulu. Työssäni neuvolan perhetyöntekijänä kohtasin satoja perheitä uniasioiden tiimoilta ja suurimmalla osalla uniasiat ratkesivat 1‒2 kotikäynnin jälkeen. Käymieni koulutusten myötä olen oppinut paljon uniasioista ja osaan kertoa myös siitä, miten uniongelma voidaan ennaltaehkäistä. Unikouluja on olemassa monenlaisia tassuttelusta pistäytymiseen ja Pantleyn pehmeästä matkasta höyhensaarille Gordonin lempeään unikouluun perhepedissä. Takuulla jokaisen perheen ajatuksiin löytyy jokin sopiva malli — silloin kun perhe on itse valmis siihen.

Unikoulupakettiin kuuluu kotikäynti, kaksi seurantapuhelua ja sähköpostituki unikouluprosessin ajan. Tarvittaessa voidaan sopia lisäkotikäyntejä.

Unikouluohjauksen aikana tehdään unisuunnitelma ja perheet saavat sähköpostitse kirjalliset ohjeet unikoulun toteuttamiseen.

Lisäksi kauttani voi tilata uniluentoja sekä lapsiperheille että kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.