Kasvun Taian blogi

Lämpimästi tervetuloa blogiini. Blogissani kirjoitan hyvinvoivasta vanhemmuudesta, pienen lapsen unesta, satuhieronnasta ja mindfulnessista.

Tilaus
Bloglovin’
RSS-syöte
Sähköposti
heli@kasvuntaika.fi
Facebook
kasvuntaika
Instagram
kasvuntaika
Twitter
@KasvunTaika

Aiheita

Kasvun Taian blogi

Kasvun Taika järjestää vanhempia voimaannuttavia palveluja. Palvelujen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia vanhemmuuteen sekä iloa ja läsnäoloa lapsen ja aikuisen väliseen suhteeseen.

25.1.2015
Jaa kavereille:

Univinkkejä

Yksi osa työtäni ovat unikouluohjaukset ja uniluennot. Pienten lasten unipulmat ovat yleisiä. Vanhemmuuden raastavimpia puolia on univelassa eläminen. Jatkuva unenpuute vaikuttaa ajatteluun, keskittymiskykyyn ja ihmissuhteisiin. Väsymys pysäyttää ajattelun ja voi viedä myös elämänilon.

Pienen lapsen uneen voi vaikuttaa, monesti aika yksinkertaisin keinoin. Unen lisäämistä edistävät esimerkiksi selkeät unirituaalit ja säännöllinen vuorokausirytmi. Vanhemmalle päivästä toiseen samanlaisena toistuva päivärytmi voi olla puuduttavaa, mutta lapselle se on tärkeää. Lapsi tarvitsee riittävästi aktiviteetteja ja hyviä vuorovaikutuskokemuksia päivisin. Tuttu unilelu tai rätti voi toimia hyvänä tukena nukahtamistilanteissa. Unikoulua toteuttaessa johdonmukaisuus, rauhallinen ja hillitty käytös on tärkeää.

Iso askel yöunien parantamiseen on se tapa, millä lapsi laitetaan yöunille. Jos lapsi nukahtaa rinnan tai pullon avulla tai siihen, että hänet heijataan sylissä uneen, hän odottaa tätä tapaa myös herätessään yöllä. Lapselle on myös tosi hämmentävää se, jos hän nukahtaa yöunille vanhempansa syliin mutta herää yöllä omassa sängyssään. Se on yhtä hämmentävää kuin jos aikuinen nukahtaisi omaan sänkyynsä ja heräisi yöllä kellarissa.

Lapsen tulisi mennä illalla sänkyyn raukeana ja hakea uni siellä itse. Näin on todennäköisempää, että hän pystyy myös yöllä herätessään hakemaan unen itsenäisesti. Lapsi, joka on tottunut nukahtamaan esimerkiksi rinnalle tai pullon avulla, tarvitsee uutta nukahtamistaitoa opetellessaan aikuisen tukea. Tähän on erilaisia menetelmiä, esim. tassuttelu tai Pantleyn pehmeä matka höyhensaarille. Vähitellen lapsi oppii sellaisen tavan nukahtaa, joka ei vaadi aikuisen läsnäoloa.

Minulla ei ollut omien lasteni kanssa sitä tietoa uniasioista, mikä minulla on nyt. Nyt tekisin monta asiaa eri tavoin nukkumisasioiden suhteen. Meillä nukuttiin todella huonosti monta vuotta ja itse elin aika ajoin todellisessa sumussa. Todella tiedän, mitä väsymys on. Siksi minulle onkin tärkeää auttaa perheitä, sillä uniongelmiin on saatavilla apua ja niihin pystyy vaikuttamaan. Kun lapsi alkaa nukkua paremmin, koko perheen hyvinvointi lisääntyy.

18.1.2015
Jaa kavereille:

Satuhierontatunnit vanhemmille

Mitä tehdään satuhierontatunneilla, jotka on suunnattu vain vanhemmille? Niillä voimaannutaan, rentoudutaan, saadaan yhteyttä omaan itseen, vaalitaan omaa hyvinvointia ja tehdään satuhierontaharjoituksia, jotka ovat suoraan vietävissä omaan arkeen ja omien lasten kanssa toteutettavaksi.

Se, että osallistut satuhierontatunneille, kertoo, että tahdot tietoisesti vaalia ja kehittää läsnäolevaa vanhemmuutta sekä tahdot hyödyntää leikin ja satujen hoitavaa maailmaa lastesi kanssa. Se on hienoa!

Satuhierontakurssilla tutustumme satuhieronnan käytäntöön ja teoriaan ja käymme läpi mm. seuraavia teemoja:

  • läsnäoleva vanhemmuus
  • satujen ja myönteisen kosketuksen hyödyntäminen voimavarana
  • lepo ja latautuminen
  • oma voima

Oman itsen kuuntelu, arvostaminen ja rakastaminen ovat asioita, joita on hyvä harjoittaa joka päivä. Pienet positiiviset hetket ja ajatukset voivat olla käänteen tekeviä omalle hyvinvoinnille ja oman voiman löytymiselle.

Vanhemmille suunnattujen satuhierontatuntien materiaaliin sisältyy satuhierontatuntivihko, jossa on tietoa satuhieronnasta ja satuhieronnan vaikutuksista, vinkkejä ja ohjeita satuhierontahetkiin, valmiita satuhierontoja ja ideoita, miten voi keksiä omia satuhierontoja. Lisäksi vihkosessa on tilaa aikuisen omalle sisäiselle sopimukselle oman hyvinvoinnin tukemiseksi. Vihko sisältää cd-levyn, joka on tehty ajatellen aikuisen omaa hyvinvointia. Cd-levyllä on kiitollisuus-rentoutus ja mielikuvamatka sisäisen lapsen kohtaamiseen.

Vanhemmille suunnattuja satuhierontatunteja

aika paikka
la 28.2. 15.30‒18.00 Onni&hoiva, Vallila
su 22.3. 12.30‒15.00 Tanssistudio Sahrami, Tikkurila
su 12.4. 12.30‒15.00 Mommy&Me, Kulosaari

Kurssin hinta on 45 € sisältäen satuhierontatuntivihkon ja cd-levyn. Ilmoittautumiset: heli@kasvuntaika.fi

Tervetuloa läsnäoloon, iloon ja rentoutumiseen!

12.1.2015
Jaa kavereille:

Uutta vuonna 2015

Perustin Kasvun Taian elokuussa 2014. Ensimmäisenä syksynä ohjasin liikuntaleikkitunteja ja vauvahierontakursseja. Suunnittelin kokonaisuuden Myönteisiä keinoja kasvatukseen ja pidin sen yhden kerran. Sain valmiiksi myös kurssin Rentoutumispäivä vanhemmille / Voimavaroja vanhemmuuteen ja ohjasin sen yhden kerran. Olen tehnyt kotikäyntejä vauvahieronnan ja unikouluohjausten tiimoilta. Olen käynyt myös uusia koulutuksia, jotta vuonna 2015 pystyisin tarjoamaan vielä enemmän vanhemmuutta sekä vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta tukevia palveluja.

Vuonna 2015 käynnistyvät satuhierontatunnit sekä pelkästään vanhemmille että vanhemmille ja lapsille yhteisesti. Näistä olen innoissani; satuhieronta on ihana tapa olla läsnä sekä lapselle että myös itselle. Satuhieronta on sydämen kieltä.

Maaliskuun alussa olen valmistumassa ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Olen käynyt koulutusta Helsingin yliopiston Palmenia-koulutuskeskuksessa. Ratkaisukeskeinen valmennus on yksilölle tai ryhmälle tapa hakea suuntaa eteenpäin. Valmentaja auttaa kysymyksin ja keskustelua ohjaten valmennettavaa löytämään omat voimavaransa ja etenemään kohti tavoitteitaan ja unelmiaan. Valmennus sopii muutostilanteissa tai silloin, kun suunta tuntuu olevan hukassa. Myös omaa vanhemmuuttaan voi pohtia ratkaisukeskeisen valmentamisen avulla. Millainen vanhempi olet, millainen haluaisit olla? Millaisia askeleita sinun pitäisi ottaa päästäksesi toivetilaasi?

Kävin vuoden 2014 aikana mindfulness perus- ja jatkokurssit. Huhtikuussa 2015 olen aloittamassa ohjaajakoulutuksen. Mindfulness on nyt jo mukana kursseillani, mutta ohjaajakoulutuksen käytyäni on tarkoitus käynnistää nimenomaan vanhemmuuteen suunnattuja mindfulness-kursseja.

Minulla on myös uusia yhteistyökumppaneita, esim. Mommy & Me ja Onni&hoiva. Innolla odotan, mitä kaikkea vuosi 2015 tuo tullessaan. Olen avoin uusille yhteistyömahdollisuuksille ja myös uusille työmuodoille.

7.1.2015
Jaa kavereille:

Satuhierontatunteja alkuvuodesta

Satuhieronta on rentoutumista ja rauhoittumista kosketuksen, ilon ja leikin kautta. Satuhieronta mahdollistaa jakamattoman huomion hetkiä ja nähdyksi tulemista. Satuhieronnan ydinasiat ovat: Olen tässä sinua varten. Olet arvokas ja tärkeä. Vanhempien ja lasten yhteiset satuhierontatunneilla on myönteistä yhteyttä, iloa, leikkiä, voimaannuttavia satuja, läsnäolevaa vanhemmuutta ja rentoutumista ja satuhierontaharjoituksia.

Vanhempien ja lasten yhteiset satuhierontatunnit on tarkoitettu n. 1½-vuotiaille ja sitä isommille lapsille ja vanhemmille. (Vauvat voivat olla mukana tunneilla köllöttelemässä alustoilla tai nukkumassa.) Satuhierontatunnin aikana teemme satuhierontaharjoituksia teeman mukaisesti ja leikimme muitakin pieniä teeman mukaisia vuorovaikutusleikkejä.

Alkuvuoteen olen suunnitellut kaksi teemaa:

Talvinen metsä

Mitä eläimiä metsässä kulkee talvella? Millaisia jälkiä niistä jää lumeen? Leikimme hallaharsoilla ja pumpulipalloilla ja teemme metsän eläimiin liittyviä satuhierontaleikkejä.

Merimaailma

Kaloja, valaita, merihevosia, meritähtiä. Mitä kaikkea meressä voi olla? Voiko merestä löytää myös aarteen? Teemme mereen ja kaloihin liittyviä vuorovaikutusleikkejä ja satuhierontaharjoituksia.

Satuhierontatunnit lapsille ja vanhemmille yhdessä

aika teema paikka
pe 30.1. 9.30‒10.30 Talvinen metsä Tanssistudio Sahrami, Tikkurila
pe 6.2. 9.30‒10.30 Merimaailma Tanssistudio Sahrami, Tikkurila
ma 9.2. 10.00‒11.00 Talvinen metsä Mommy&Me, Kulosaari
ma 23.2. 10.00‒11.00 Merimaailma Mommy&Me, Kulosaari

Tunnin hinta: 15 €/kerta. Jos osallistuu molemmille kerroille, tunnin hinta on 12 € (eli yhteensä 24 €).

Ilmoittautumiset: heli@kasvuntaika.fi

Helmikuun lopulla on alkamassa iltakurssina liikuntaleikki- ja satuhierontakurssi yhteistyössä Vipeltävän Siilin kanssa. Kurssilla on sekä liikuntaleikkejä että satuhierontaa. Kurssi on torstai-iltaisin 26.2.‒26.3. klo 18.15‒19.00 Ruskeasuolla, Ruskis ohjaus- ja oppimiskeskuksessa. Ilmoittautumiset kurssille Vipeltävän Siilin nettisivujen kautta.

Koe satuhieronnan taika turvallisessa ilmapiirissä oman ohjaajasi opastuksessa. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan satuhieronnan maailmaan!

3.1.2015
Jaa kavereille:

Vuosiaarrekartta

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten aikaa. Eikä ihme, onhan vuoden vaihtuminen selkeä ajanjakson muutoksen merkki. Uutta vuotta voi katsoa myös tavoitteiden ja unelmien näkökulmasta. Mitä toivon elämääni tänä vuonna?

Vuosiaarrekartta tehdään yleensä vuoden alussa. Siispä juuri nyt olisi oikea aika varata aikaa toiveille, leikkaamiselle ja liimaamiselle.

Vuosiaarrekartan laatiminen

Voit tehdä kartan joko vain itsellesi tai yhdessä ystäviesi kanssa.

Tarvikkeet: Pino aikakausilehtiä, sakset, liimaa, kyniä, kartonki

Kirjoita lista asioista, joiden toivot toteutuvan vuoden 2015 aikana. Sen jälkeen etsi lehdistä kuvia, jotka vastaavat näitä toiveita, kun ne ovat toteutuneet. Vuosiaarrekarttaan voi liittää 3‒6 tavoitetta, joita sinulla on vuoden suhteen. Liimaa kuvat kartongille limittäin, vierekkäin, päällekkäin, ihan miten vain.

Lopuksi liitä oma kuvasi toivekuviin tai kirjoita kuhunkin kuvaan voimalause koskien sitä kuvaa, esim. Minulla on ihana koti.

Lopuksi kartan päälle voi kirjoittaa isoilla kirjaimilla VUOSI 2015.

Aarrekartan luoma tulevaisuudenkuva toteutuu parhaiten silloin, kun voit aina välillä palata sen luomaan tunteeseen ja mielikuvaan — näin alat vähitellen tehdä valintoja, jotka vievät kohti hyvää tulevaisuutta. Mikä olisi sellainen säilytys- tai esilläolopaikka, jossa aarrekartta voisi muistuttaa sinua hyvästä tulevaisuudenkuvastasi silloin tällöin?

Työskentelyn lopuksi suo muutama ajatus sille, miten hyvä tulevaisuudenkuva toteutuu arjessasi pienessä muodossa jo tänään. On ilahduttavaa huomata, miten moni asia on jo hyvällä alulla.

Edellinen kirjoitukseni aarrekartasta oli 1.11.2014.