Kasvun Taian blogi

Lämpimästi tervetuloa blogiini. Blogissani kirjoitan hyvinvoivasta vanhemmuudesta, pienen lapsen unesta, satuhieronnasta ja mindfulnessista.

Tilaus
Bloglovin’
RSS-syöte
Sähköposti
heli@kasvuntaika.fi
Facebook
kasvuntaika
Instagram
kasvuntaika
Twitter
@KasvunTaika

Aiheita

Kasvun Taian blogi

Kasvun Taika järjestää vanhempia voimaannuttavia palveluja. Palvelujen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia vanhemmuuteen sekä iloa ja läsnäoloa lapsen ja aikuisen väliseen suhteeseen.

12.1.2015
Jaa kavereille:

Uutta vuonna 2015

Perustin Kasvun Taian elokuussa 2014. Ensimmäisenä syksynä ohjasin liikuntaleikkitunteja ja vauvahierontakursseja. Suunnittelin kokonaisuuden Myönteisiä keinoja kasvatukseen ja pidin sen yhden kerran. Sain valmiiksi myös kurssin Rentoutumispäivä vanhemmille / Voimavaroja vanhemmuuteen ja ohjasin sen yhden kerran. Olen tehnyt kotikäyntejä vauvahieronnan ja unikouluohjausten tiimoilta. Olen käynyt myös uusia koulutuksia, jotta vuonna 2015 pystyisin tarjoamaan vielä enemmän vanhemmuutta sekä vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta tukevia palveluja.

Vuonna 2015 käynnistyvät satuhierontatunnit sekä pelkästään vanhemmille että vanhemmille ja lapsille yhteisesti. Näistä olen innoissani; satuhieronta on ihana tapa olla läsnä sekä lapselle että myös itselle. Satuhieronta on sydämen kieltä.

Maaliskuun alussa olen valmistumassa ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Olen käynyt koulutusta Helsingin yliopiston Palmenia-koulutuskeskuksessa. Ratkaisukeskeinen valmennus on yksilölle tai ryhmälle tapa hakea suuntaa eteenpäin. Valmentaja auttaa kysymyksin ja keskustelua ohjaten valmennettavaa löytämään omat voimavaransa ja etenemään kohti tavoitteitaan ja unelmiaan. Valmennus sopii muutostilanteissa tai silloin, kun suunta tuntuu olevan hukassa. Myös omaa vanhemmuuttaan voi pohtia ratkaisukeskeisen valmentamisen avulla. Millainen vanhempi olet, millainen haluaisit olla? Millaisia askeleita sinun pitäisi ottaa päästäksesi toivetilaasi?

Kävin vuoden 2014 aikana mindfulness perus- ja jatkokurssit. Huhtikuussa 2015 olen aloittamassa ohjaajakoulutuksen. Mindfulness on nyt jo mukana kursseillani, mutta ohjaajakoulutuksen käytyäni on tarkoitus käynnistää nimenomaan vanhemmuuteen suunnattuja mindfulness-kursseja.

Minulla on myös uusia yhteistyökumppaneita, esim. Mommy & Me ja Onni&hoiva. Innolla odotan, mitä kaikkea vuosi 2015 tuo tullessaan. Olen avoin uusille yhteistyömahdollisuuksille ja myös uusille työmuodoille.

7.1.2015
Jaa kavereille:

Satuhierontatunteja alkuvuodesta

Satuhieronta on rentoutumista ja rauhoittumista kosketuksen, ilon ja leikin kautta. Satuhieronta mahdollistaa jakamattoman huomion hetkiä ja nähdyksi tulemista. Satuhieronnan ydinasiat ovat: Olen tässä sinua varten. Olet arvokas ja tärkeä. Vanhempien ja lasten yhteiset satuhierontatunneilla on myönteistä yhteyttä, iloa, leikkiä, voimaannuttavia satuja, läsnäolevaa vanhemmuutta ja rentoutumista ja satuhierontaharjoituksia.

Vanhempien ja lasten yhteiset satuhierontatunnit on tarkoitettu n. 1½-vuotiaille ja sitä isommille lapsille ja vanhemmille. (Vauvat voivat olla mukana tunneilla köllöttelemässä alustoilla tai nukkumassa.) Satuhierontatunnin aikana teemme satuhierontaharjoituksia teeman mukaisesti ja leikimme muitakin pieniä teeman mukaisia vuorovaikutusleikkejä.

Alkuvuoteen olen suunnitellut kaksi teemaa:

Talvinen metsä

Mitä eläimiä metsässä kulkee talvella? Millaisia jälkiä niistä jää lumeen? Leikimme hallaharsoilla ja pumpulipalloilla ja teemme metsän eläimiin liittyviä satuhierontaleikkejä.

Merimaailma

Kaloja, valaita, merihevosia, meritähtiä. Mitä kaikkea meressä voi olla? Voiko merestä löytää myös aarteen? Teemme mereen ja kaloihin liittyviä vuorovaikutusleikkejä ja satuhierontaharjoituksia.

Satuhierontatunnit lapsille ja vanhemmille yhdessä

aika teema paikka
pe 30.1. 9.30‒10.30 Talvinen metsä Tanssistudio Sahrami, Tikkurila
pe 6.2. 9.30‒10.30 Merimaailma Tanssistudio Sahrami, Tikkurila
ma 9.2. 10.00‒11.00 Talvinen metsä Mommy&Me, Kulosaari
ma 23.2. 10.00‒11.00 Merimaailma Mommy&Me, Kulosaari

Tunnin hinta: 15 €/kerta. Jos osallistuu molemmille kerroille, tunnin hinta on 12 € (eli yhteensä 24 €).

Ilmoittautumiset: heli@kasvuntaika.fi

Helmikuun lopulla on alkamassa iltakurssina liikuntaleikki- ja satuhierontakurssi yhteistyössä Vipeltävän Siilin kanssa. Kurssilla on sekä liikuntaleikkejä että satuhierontaa. Kurssi on torstai-iltaisin 26.2.‒26.3. klo 18.15‒19.00 Ruskeasuolla, Ruskis ohjaus- ja oppimiskeskuksessa. Ilmoittautumiset kurssille Vipeltävän Siilin nettisivujen kautta.

Koe satuhieronnan taika turvallisessa ilmapiirissä oman ohjaajasi opastuksessa. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan satuhieronnan maailmaan!

3.1.2015
Jaa kavereille:

Vuosiaarrekartta

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten aikaa. Eikä ihme, onhan vuoden vaihtuminen selkeä ajanjakson muutoksen merkki. Uutta vuotta voi katsoa myös tavoitteiden ja unelmien näkökulmasta. Mitä toivon elämääni tänä vuonna?

Vuosiaarrekartta tehdään yleensä vuoden alussa. Siispä juuri nyt olisi oikea aika varata aikaa toiveille, leikkaamiselle ja liimaamiselle.

Vuosiaarrekartan laatiminen

Voit tehdä kartan joko vain itsellesi tai yhdessä ystäviesi kanssa.

Tarvikkeet: Pino aikakausilehtiä, sakset, liimaa, kyniä, kartonki

Kirjoita lista asioista, joiden toivot toteutuvan vuoden 2015 aikana. Sen jälkeen etsi lehdistä kuvia, jotka vastaavat näitä toiveita, kun ne ovat toteutuneet. Vuosiaarrekarttaan voi liittää 3‒6 tavoitetta, joita sinulla on vuoden suhteen. Liimaa kuvat kartongille limittäin, vierekkäin, päällekkäin, ihan miten vain.

Lopuksi liitä oma kuvasi toivekuviin tai kirjoita kuhunkin kuvaan voimalause koskien sitä kuvaa, esim. Minulla on ihana koti.

Lopuksi kartan päälle voi kirjoittaa isoilla kirjaimilla VUOSI 2015.

Aarrekartan luoma tulevaisuudenkuva toteutuu parhaiten silloin, kun voit aina välillä palata sen luomaan tunteeseen ja mielikuvaan — näin alat vähitellen tehdä valintoja, jotka vievät kohti hyvää tulevaisuutta. Mikä olisi sellainen säilytys- tai esilläolopaikka, jossa aarrekartta voisi muistuttaa sinua hyvästä tulevaisuudenkuvastasi silloin tällöin?

Työskentelyn lopuksi suo muutama ajatus sille, miten hyvä tulevaisuudenkuva toteutuu arjessasi pienessä muodossa jo tänään. On ilahduttavaa huomata, miten moni asia on jo hyvällä alulla.

Edellinen kirjoitukseni aarrekartasta oli 1.11.2014.

30.12.2014
Jaa kavereille:

Mitä sinulle kuuluu?

Vuodenvaihteessa on hyvä miettiä omaa elämää. Millainen vuosi 2014 oli?

Mistä tämän vuoden asioista, ihmisistä, kokemuksista ja oivalluksista olet kiitollinen? Mikä tai mitkä tunteet jäivät päällimmäisinä mieleesi? Mitä tunteita, olotiloja, vahvuuksia ja ajatuksia haluat ottaa mukaan vuoteen 2015? Mitä taas et halua kantaa enää mukanasi? Mitä haluat, kaipaat ja tarvitset, jotta sinun arkesi olisi mahdollisimman paljon sinun näköistäsi ja itsellesi sopivaa?

Opiskelen ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi Helsingin yliopiston Palmenia-koulutuskeskuksessa. Ratkaisukeskeisen lähestymistavan keskeisimmät teemat ovat voimavarakeskeisyys, asiakaslähtöisyys, arvostava vuorovaikutus ja luovuus.

Ratkaisukeskeinen valmentaja auttaa kysymyksin ja keskustelua ohjaten valmennettavaa löytämään omat voimavaransa ja etenemään kohti tavoitteita ja unelmia. Ratkaisukeskeinen valmennus saa usein aikaan uusien asioiden syntyä, tilanteiden jäsentymistä ja asiakkaan voimaantumista. Ratkaisukeskeinen valmennus keskittyy nykyhetkeen ja hyvään tulevaisuuteen. Valmennuksessa ongelmia käsitellään tavalla, jossa keskustelujen ja työskentelyn painopiste on tulevaisuudessa, tavoitteissa, ratkaisuissa ja ratkaisuideoissa sekä toivon herättämisessä. Tutkimalla ensin ongelmaa ja miettimällä sitten, miten asioiden toivotaan tulevaisuudessa olevan, luodaan energiaa ja myönteistä intoa löytää konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Tässä muutama ratkaisukeskeinen kysymys, joiden avulla voit miettiä omaa hyvinvointiasi. Mitä sinulle kuuluu?

 • Mitä hyvinvointi tarkoittaa omassa elämässäsi?
 • Kuinka tyytyväinen olet omaan hyvinvointiisi asteikolla 1‒10?
 • Mikä kaikki on jo hyvin tällä osa-alueella?
 • Mitä haluat ensisijaisesti muuttaa?
 • Millainen on tavoite tai unelmatilasi?
 • Kirkasta vielä itsellesi, miksi haluat muuttaa sen, mitä haluat muuttaa?
 • Millaisia tekoja tai tavoitteita ajattelet muutoksen läpi viemiseen ja unelmatilan saavuttamiseen tarvittavan?
 • Jos tänään tai viimeistään huomenna lähtisit ottamaan ensiaskelia kohti haluamaasi, mitä tekisit ensimmäiseksi? Mikä olisi ensimmäinen askeleesi kohti muutosta? Entä seuraava? Minkä mahdollisimman helpon ja konkreettisen teon tai muutoksen voit tehdä nyt heti hyvinvointisi parantamiseksi?
 • Minkä asian järjestyminen olisi sinulle kaikkein tärkeintä?
 • Mitkä asiat tulevat olemaan eri lailla hyvässä, toimivassa tilanteessa?
 • Miten haluat toimia jatkossa? Mitä kohti etenet vuonna 2015?

Säilyttäköön uusi vuosi sen, mitä rakastat; tuokoon tullessaan sen, mitä kaipaat; vieköön mennessään sen, mitä taakkana kannat. Hyvää uutta vuotta!

22.12.2014
Jaa kavereille:

Tonttu joulusaunassa -satuhieronta

Satuhierontatunnit-sivustolla on avautunut päivittäin satuhieronnan joulukalenteri. Joka päivä uusi satuhieronta lapsen kanssa tehtäväksi. Valtavan ihania satuhierontoja milloin metsän joulusta, milloin joululeivonnasta, milloin joulukuusesta. Tänään sivulla aukesi satuhieronta Tonttu joulusaunassa. Olen ollut mukana tekemässä tätä satuhierontaa. Kouluttauduin satuhierontaohjaajaksi reilu viikko sitten Seinäjoen koulutuksessa, ja siellä teimme pareittain tai kolmistaan uusia jouluisia satuhierontoja. Jaan tämän Tonttu joulusaunassa -hieronnan nyt myös blogini lukijoille.

Tonttu joulusaunassa -satuhieronta

tekijät: satuhierontaohjaajat Heli Mäkelä, Marika Evikoski ja Minna Kantoniemi

(Pidä hetki käsiä selän päällä aloittaaksesi satuhieronnan).

Tänään tonttu on menossa joulusaunaan (sormilla tontun askeleita).

On mukava istua saunan lämpöön.

Lämpö tuntuu varpaista päähän saakka (painellaan kehon eri osia pehmeästi kämmenellä).

Tonttu heittää vettä kiukaalle. Kiukaasta kuuluu Tshhh.

Vesi pirskahtelee kiuasta vasten (tehdään selkään, ensin sormet yhdessä ja avataan sormet selkää vasten).

Tontulle tulee kuuma ja tonttu päättää siirtyä pesulle (sormilla tontun askeleita).

Tonttu ottaa piparin tuoksuista shampoota ja hän alkaa pestä hiuksia (hiuksia hierotaan sormilla).

Tonttu kaataa lämpöistä vettä hiuksiin ja vesi valuu vartaloa pitkin (sormilla veden valumista ylhäältä alas).

Sitten tonttu ottaa suklaantuoksuisen saippuan ja pesee itseään pyörivin liikkein (kämmenellä pyörivää liikettä) käsiin, jalkoihin ja joka puolelle.

Lopuksi tonttu huuhtelee lämpöisellä vedellä saippuasta tulleen vaahdon pois (veden valumista sormilla ylhäältä alas).

Tonttu hakee pyyhkeen (sormilla tontun askeleita) ja kietoo pyyhkeen lämpimästi ympärillensä (painellaan kämmenellä eri puolelle kehoa ja lopuksi jätetään kädet yläselkään).

Tontulla on nyt puhdas ja raukea olo.

Sen pituinen se (kädet selän päälle lopetuksen merkiksi).

ps. Kuva on napattu Maija Baricin kirjasta Ihana joulu.