Kasvun Taian blogi

Aiheita

8.9.2019
Jaa kavereille:

Miksi omia vanhemmuustaitoja kannattaa kehittää?

perhe rannalla

Vanhemmuus on kaikista vaikein rooli, jonka elämässäsi saat, ja siihen saat kaikista vähiten valmennusta

Gerald Newmark

Ihmiselämän haastavimpia tehtäviä on olla äiti tai isä. Vanhemmuudessa ei ole työaikoja, eikä siihen ole tarjolla toimenkuvausta, eikä myöskään lapsen mukana tule käsikirjaa. Vanhemmuuteen ei ole juurikaan saatavilla koulutuksia. Käsitykset vanhemmuudesta perustuvat pitkälti omiin lapsuuden kokemuksiin tai somemaailman tarjoamiin kaunisteltuihin mielikuviin.

Millaista mallia sinä sait vanhemmiltasi tunne- ja vuorovaikutustaitoihin? Millaisia valmiuksia sait omaan vanhemmuuteesi? Haluatko toimia vanhempana samalla tavoin kuin omat vanhempasi toimivat vai haluatko tehdä joitain asioita toisin?

Nyt on menossa kasvatuskulttuurin murros

Tämän päivän vanhemmista suurin osa on saanut kasvatusta, joka on ollut ankaraa, välttelevää tai väheksyvää. Tunteista ei ole juurikaan puhuttu ja vuorovaikutuskin on usein ollut aika yksipuolista: aikuinen on sanellut miten asiat tehdään ja lapsen tehtävä ollut totella. Ja jos lapsi ei totellut, siitä on seurannut rangaistuksia.

Käytössä ovat olleet pelkopohjaiset menetelmät, jotka ovat sisältäneet häpäisemistä, nolaamista ja tunteiden vähättelyä. Nyt aika on toinen. Tieto ja tutkimustulokset ovat lisääntyneet paljon. Uutta tutkimustietoa tulee jatkuvasti kannustavan, myönteisen kasvatuksen hyödyistä ja tunnetaitojen merkityksestä. On aika siirtyä uudenlaiseen, tunteita ja vuorovaikutusta korostavaa kasvatuskulttuuriin. On aika murtaa sukupolvien ketjut tunteista puhumattomuudesta, tunteiden hyväksymättömyydestä ja häpeällä kasvattamisesta.

Moni kokee, että vanhemmuudessa pärjää maalaisjärjellä ja jopa ylpeilevät sillä, etteivät ole lukeneet yhtään kasvatukseen liittyvää kirjaa. Voi olla, että maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle, mutta itse olen välttänyt tosi monet karikot käymällä vanhemmuuteen liittyvillä kursseilla ja luennoilla. Monia oivalluksia en olisi saanut ilman niitä. Olen kasvanut valtavasti sekä vanhempana että ihmisenä. Olen monella tapaa hyvin erilainen ihminen kuin silloin kun tulin äidiksi 16 vuotta sitten. Ja hyvä niin.

Minulle vanhemmaksi tulo oli ponnahduslauta omien tunne- ja vuorovaikutustaitojeni kehittämiseen. En missään nimessä halua, että omat lapseni joutuvat kokemaan häpeää itsestään ja tunteistaan. En halua, että omille lapsilleni tulee yhtä huono itsetunto kuin minulla on ollut enkä myöskään halua, että he saavat samoja vahvoja tunnelukkoja, joita olen työstänyt viimeisten vuosien ajan. Haluan, että lapsistani kasvaa tunnetaitoisia aikuisia, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja hyvä suhde sekä itseen että toisiin. Millaisia aikuisia sinä haluat omista lapsistasi kasvattaa?

Vanhemmuudesta tulee sinulle helpompaa

Kun kehität omia tunne- ja vuorovaikutustaitojasi ja mietit kasvatustilanteita ja toimintapojojasi, vanhemmuudesta tulee sinulle helpompaa. Sinun ei tarvitse enää jatkuvasti miettiä, miten saat lapset nukkumaan tai miten saat lapsen lähtemään pois puistosta. Sinun ei tarvitse koko ajan käyttää energiaasi sen miettimiseen, mitä teet lapsen raivarin hetkellä.

Ei ole helppoa muuttaa omia toimintatapoja, mutta eipä helppoa ole sekään, että toimit toistuvasti vanhempana tavalla, johon et itse voi olla tyytyväinen ja joka aiheuttaa pahan mielen sekä itsellesi että lapsellesi.

Kun sinä vanhempana kehität omia tunne- ja vuorovaikutustaitoja, myös suhde lapsesi kanssa paranee ja hän oppii elämänsä kannalta tärkeitä taitoja. Tutkimusten mukaan lapset oppivat tunteiden säätelyn taidot omilta vanhemmiltaan ja käyttävät samoja menetelmiä kuin vanhemmat ovat käyttäneet. Millaista mallia tunnesäätelytaidoista sinä annat lapsellesi? Mitä hyvää ja rakentavaa lapsesi oppii sinun tunne- ja vuorovaikutustapasi kautta?

Kasvatuksen haastaville tilanteille on ominaista toistuvuus. Onko sinun perhe-elämässäsi tlanteita, jotka ovat haastavia päivästä toiseen? Oletko sinä valmis kehittämään omia vanhemmuustaitojasi?

Olen auttamassa sinua vanhemmuutesi polulla. Olen tehnyt Myönteisiä keinoja kasvatukseen -verkkovalmennuksen. Kurssin keinot perustuvat viimeisimpään tutkimustietoon siitä, miten lapsen vahvuuksia korostava lempeä kasvatus on avain lapsen hyvän itsetunnon ja tunnetaitojen kehittymiseen. Kun viet kurssin keinoja ja vanhemmuustaitoja arkeesi, koko perheenne hyvinvointi ja kodin ilmapiiri paranee. Lapsesi oppivat tunne- ja vuorovaikutustaitoja elämää varten. Klikkaa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan kurssille!

Avainsanat: tunteet, tunnetaidot, vanhemmuus, myönteisiä keinoja kasvatukseen, vuorovaikutus