Lapsen kanssa tärkein asia on kohtaaminen ja yhteys. Lasten kasvattaminen ei ole tekniikoita tai menetelmiä vaan sitä, että saadaan lapseen hyvä tunnetason yhteys ja sen kautta pystytään tavoittamaan lapsen näkökulmaa tilanteisiin. Mitä parempi yhteys lapsen kanssa on, sitä helpompaa on pystyä näkemään lapsen käytöksen taakse. Silloin pystyy sanoittamaan myös lapsen tunteita ja tarpeita – eikä vain käytöstä.
Päivittäiset pienet asiat ovat tärkeitä. Hymyt, kohtaamiset, läsnäolo, äänensävyt, lapsen koskettaminen. Tärkeintä on perheen ilmapiiri ja se mitä teet usein, ei se, miten toimit juhlapäivinä tai lomalla. Tärkeintä ei ole täydellisyys vaan tunnetason yhteys lapsen kanssa.
Tähän kirjoitukseen on koottu neljä keinoa vahvistaa yhteyttä lapsen kanssa. Nämä kaikki keinot ovat sellaisia, jotka pystyy kuka tahansa tekemään, vaikka arki olisi kiireistä.
On hyvä tutkia omaa kielenkäyttöä ja puhetapaa. Miten puhut
lapsellesi? Puhutko lasta arvostaen, kunnioittaen ja
vahvuuksia korostaen vai korostuvatko puhetavassasi lapsen heikkoudet ja
epäonnistumiset? Korostuuko puheessasi ilo lapsesta ja arjesta vai
hankaluudet? Käskytätkö lasta yksinvaltiaan tavoin (laitan kaikki
lelusi pois, ellet siivoa huonettasi
) vai käytätkö puhetapaa, joka
houkuttaa lasta yhteyteen, ongelmanratkaisuun ja pohtimaan asioita
(mitä ajattelet, mikä auttaisi sinua siivoamaan huoneesi?
)
Kerro lapselle päivittäin, että rakastat häntä ja että lapsi on
tärkeä sinulle: Olen onnellinen, että juuri sinä olet minun
lapseni.
Kerro lapselle, että hänen kanssaan on ihana
olla. Lapsen on myös tärkeä kuulla, että hän riittää juuri sellaisena
kuin hän on: Sinä riität, olet ihana juuri tuollaisena kuin
olet.
Lapsen on myös tärkeä saada kuulla (ja tuntea ja
kokea), että hän saa tehdä eri tavoin kuin aikuinen toivoo ja hän saa
tuntea tunteita: Saat olla tunteva ja tarvitseva.
On hyvä hyödyntää luontaiset hetket päivissä, jolloin pystyy keskittymään lapsen kuunteluun ja juttelemiseen lapsen kanssa. Keskeistä on se, kuinka kuuntelet. Käännä koko kehosi lapseen päin, laita kännykkä pois kädestä ja osoita koko kehollasi, että kuuntelet lasta.
Yksi hyvä keino keskusteluun lapsen kanssa on pyytää lasta
kertomaan kolme asiaa omasta päivästään: Kerro minulle kolme
asiaa päivästäsi.
On tärkeää, että myös aikuinen kertoo kolme
asiaa omasta päivästään.
Jokainen lapsi on yksilö. Lasten kanssa olisi hyvä viettää omaa erityistä aikaa, vähintään vartti päivässä jokaisen lapsen kanssa erikseen. Tämä voi olla lapsijohtoista leikkiä, jossa aikuinen on mukana, lapsen läksyissä auttamista, lautapelin pelaamista lapsen kanssa tai vaikka pieni kävelylenkki, jossa keskitytään juuri siihen tiettyyn lapseen.
On hyvä miettiä jokaisen lapsen kanssa yksi juttu, josta juuri tämä lapsi pitää. Se voi olla vaikka hiusten pörröttäminen, lapsen koskettaminen ja silittäminen nukkumaanmenon hetkellä tai korttipelin pelaaminen. Jokin spesiaalijuttu jokaiselle lapselle.
Arkeen on hyvä luoda sellaisia rutiineja, jotka vahvistavat läsnäoloa, lapsen kuuntelemista ja yhteyttä arjessa. Näitä rutiineja voivat olla esimerkiksi aamuhali, perheen yhteinen ruokailu ja siinä yhteydessä keskustelu lapselle tärkeistä asioista, iltasadun lukeminen ja vaikka satuhieronnan tekeminen iltaisin.
Perheessä on hyvä olla erityisesti rauhoittumiseen ja rentoutumiseen liittyviä rutiineja. Lapset osaavat kyllä kiihdyttää ja säheltää, mutta kaikki lapset (ja aikuiset) eivät osaa rauhoittua. Rauhoittumisen tukemiseksi on hyvä luoda rutiineja.
Miten sinä vahvistat yhteyttäsi lapsen kanssa? Millaisia yhteyttä ja läsnäoloa korostavia rutiineja sinun perheessäsi on?
Lue myös tämä kirjoitukseni:
Avainsanat: tunteet, tarpeet, rauhoittuminen, koskettaminen, vahvuudet, läsnäolo