Kasvun Taian blogi

Aiheita

25.1.2020
Jaa kavereille:

Miten siirtyä käskemisestä ja komentamisesta lapsen ohjaamiseen?

lapsen ohjaaminen

Nyt lopeta. Olen jo ainakin sata sanonut samasta asiasta. Miksi aina pitää jankuttaa miljoona kertaa ennen kuin sinä tottelet minua?

NYT TÄNNE! Vaatteet päälle ja heti, en jaksa enää yhtään kertaa sanoa samasta asiasta.

Moni vanhempi ei haluaisi jatkuvasti joutua jankuttamaan lapselle ja koko ajan käskyttämään – luultavasti et sinäkään. Mutta miten siirtyä käskemisestä lapsen ohjaamiseen?

Suuntaa katse ensin itseesi

Lapsesi käytös on peili sinun käytöksestäsi. Lapsi reagoi siihen, millä mielialalla sinä olet ja miten lähdet ratkomaan haastavia tilanteita. Lapsi ottaa myös mallia sinun käytöksestäsi – hän tutkii, miten sinä teet asioita ja miten sinä kommunikoit sekä hänen että muiden kanssa.

Lähtökohta on se, että jos lapsellasi on ongelma, sinun aikuisena tulee miettiä, miten sinä voisit muuttaa omaa käytöstäsi. Yhteyden ja yhteistyön luominen on aina aikuisen tehtävä. Erityisesti haastavissa tilanteissa aikuiselle iskee helposti päälle jäykkä aikuisuusrooli ja selkärankatoimintamallit, josta puskee ajatus, että lapsen pitää totella ja toimia tasan niin kuin minä sanon.

Tutkimusten mukaan toimivin kasvattajuus on empaattista ja ohjaavaa, molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuvaa. Lapset helposti kokevat tiukan, komentavan ja rangaistuksiin perustuvan ohjauksen epäreiluksi ja mielivaltaiseksi – ja sitä se usein onkin.

Tahdomme kasvattaa itsenäisiä lapsia, jotka ajattelevat omilla aivoillaan eikä toimi joka asiassa, kuten joku toinen, auktoriteetti sanoo. Jatkuvan käskemisen ja komentamisen sijaan sinun onkin hyvä suunnata keskustelemiseen, empatiaan, perustelemiseen ja rinnalta ohjaamiseen. Sinä aikuisena ohjaat ja kannustat sen sijaan, että koko ajan vain kiellät ja käsket.

Muista, että lapset eivät ole pieniä aikuisia, jotka tekevät aina, kuten aikuinen sanoo. Lapset opettelevat asioita. Katso asioita lapsen näkökulmasta ja hänen maailmastaan käsin. Näin pystyt löytämään empatiaa lastasi kohtaan.

Muutama vinkki arkeen

Kohti myönteisiä kasvatuskeinoja

Myönteisiä kasvatuskeinoja voi oppia! Tule mukaan Myönteisiä keinoja kasvatukseen -verkkovalmennukseen. Verkkovalmennus ohjaa myönteiseen, lasta arvostavaan ja empaattiseen kohtaamiseen. Valmennus vie sinut pintaa syvemmälle tarkastelemaan omia toimintatapojasi ja tekemään muutoksia niihin. Tutustu valmennukseen ja ilmoittaudu mukaan!

Avainsanat: vanhemmuus, vuorovaikutus