Myötätunto itseä kohtaan on välttämätöntä hyvälle vanhemmuudelle. Olemalla myötätuntoinen itselleen vanhempi kestää paremmin turhautumiset ja hankaluudet, joita vanhemmuuteen liittyy. Tuolloin vanhemmuus tuntuu vähemmän rankalta ja sisältää enemmän iloa.
Monet vanhemmat suhtautuvat itseensä hyvin kriittisesti, ja myötätunnon osoittaminen itselle voi tuntua hyvinkin vieraalta ajatukselta. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että myötätuntoisesti omiin epäonnistumisiin ja puutteisiinsa suhtautuvat voivat huomattavasti paremmin kuin ne, jotka jatkuvasti kritisoivat ja syyttelevät itseään.
Jokainen vanhempi menettelee joskus väärin. Tiuskii tai on huomaamatta lasta. Kun suhtaudumme itseemme myötätunnolla, on helpompi kestää nämä puutteet itsessään vanhempana ja pyytää käytöstään anteeksi. Tämä auttaa lasta tuntemaan, että häntä rakastetaan ja myös tekee lapselle tiettäväksi, että vanhemmat ovat myös inhimillisiä, erehtyväisiä ihmisiä. Ja virheet eivät ole mikään maailmanloppu.
On tärkeää pyytää lapseltaan anteeksi, kun on mennyt liian
pitkälle, mutta yhtä tärkeää on olla kritisoimatta itseään
liikaa. Etenkään lapsen nähden. Unohdin käydä hakemassa
bensaa, vaikka tankki on melkein tyhjä! Kyllä minä olen tyhmä ja
vastuuton.
Tämä viestii lapselle, että itsensä kritisoiminen on
arvostettavaa ja asianmukainen reaktio, kun ei ole tyytyväinen
itseensä. Mutta kuka meistä haluaa lastensa kärsivän
itsekritiikin kourissa samalla tavalla kuin on itse joutunut
kärsimään? Jos vanhempi repii itsensä kappaleiksi silloin,
kun on itse töpeksinyt, hän lähettää lapsilleen väärän viestin.
Paljon parempaa esimerkkiä antaa, kun oman rajallisuutensa myöntää
lasten edessä selvästi, mutta myötätuntoisesti: Onpa ärsyttävää.
Unohdin käydä ostamassa bensaa ja nyt tankki on tyhjä. Töissä on viime
viikolla ollut melkoinen kiire, joten eipä mikään ihme, että se
unohtui. Bensaa taitaa kuitenkin olla sen verran, että pääsen
huoltoasemalle.
Esimerkin näyttäminen lapselle on yksi
tehokkaimmista keinoista opettaa lapsia suhtautumaan itseensä
myötätuntoisesti. Tärkeää on opettaa lapsille, että virheiden
tekeminen on sallittua ja että epätäydellisyys kuuluu
elämään.
Ennen kuin alkaa torua lasta, vanhemman kannattaisi miettiä, onko hänen omassa reaktiossaan kyse egon puolustamisesta. Samastuuko vanhempi lapseensa, jolloin hän kokee tämän huonon käytöksen antavan hänestä itsestään huonon vaikutelman? Kun lapsi vääntelehtii ravintolassa koko ajan eikä pysty istumaan hiljaa paikallaan, onko ongelmana todella vääntelehtiminen vai se, että muut paikalla olevat ajattelevat äidin tai isän olevan huono vanhempi, koska lapsi käyttäytyy huonosti? Jos vanhempi ei pysty myöntämään, että kyse on hänestä itsestään ja suhtautumaan myötätuntoisesti tämän erittäin inhimillisen reaktion johdosta, hän luultavasti hoitaa tilanteen huonosti. Jos taas itseensä suhtautuu myötätuntoisesti, on helpompi suhtautua lapseensa myötätuntoisesti.
Mindfulness on yksi keino lisätä itsemyötätuntoa omaan elämään. Jotta itselleen voi olla myötätuntoinen täytyy ensin huomata ne hetket, kun soimaa itseään tai tuntee syyllisyyttä ja riittämättömyyttä. Mindfulness auttaa huomaamaan omia ajatuksia. Mindfulnessin myötä voi oppia myös pysymään tässä hetkessä ilman että mieli lähtee ylireagoimaan tilanteisiin. Tietoinen läsnäolo tuo takaisin nykyhetkeen ja mahdollistaa tilanteen tarkastellun tasapainoisesti ja se on itseen kohdistuvan myötätunnon perusta.
Onko sinun helppoa vai vaikeaa suhtautua itseesi myötätuntoisesti vanhempana?
Lähde: Itsemyötätunto. Luovu itsesi soimaamisesta ja löydä
itsevarmuutesi
, Kristin Neff
Avainsanat: vanhemmuus, mindfulness