Kasvun Taian blogi

Aiheita

3.11.2016
Jaa kavereille:

Miten olla huutamatta lapselle?

vihainen pupu

Sinusta piti tulla pullantuoksuinen ja lempeä vanhempi, ja nyt huomaat huutavasi lapselle. Miten tässä nyt näin kävi? Huomaatkin olevasi raivohärkä sen sijaan, että keskustelisit lapsen kanssa rakentavasti ja lempeästi.

Mistä johtuu se, että aikuinen huutaa lapselle?

Ehkä siitä, että se on hänelle opittu tapa. Ehkä lapsuuden kodissakin on huudettu lapselle ja siitä on muodostunut normitapa toimia ristiriitatilanteissa perheessä. Tai huutaminen johtuu siitä, että vanhempi on keinoton. Hän ei tiedä mitään muuta tapaa toimia niissä tilanteissa, joissa kokee lapsen koettelevan hänen hermojaan. Tai huutaminen johtuu ehkä siitä, että aikuinen on turhautunut, kun hän on sanonut saman asian jo viisi kertaa eikä lapsi vain tottele. Nyt kyllä huudan, jotta jotain tapahtuu. Tai ehkä aikuinen huutaa siksi, että hän itse on stressaantunut, väsynyt ja nälkäinen. Hänen omat tarpeensa eivät ole tyydyttyneet ja hän ei enää jaksa miettiä mitään rakentavia toimintatapoja. Tai ehkä aikuinen huutaa siksi, että lapsi on kiukkuinen ja tunne on tarttunut aikuiseen.

Mitä asialle voi tehdä? Miten olla huutamatta lapselle? Ensin kannattaa kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin ja omiin tarpeisiin. Mitä paremmin itse voit, sitä pidempi pinna sinulla on. Älä siis tingi yöuniesi pituudesta, syömisistäsi tai omasta ajastasi. Omaan itseen satsaaminen ei ole itsekästä vaan on tosiasia, että kun sinä jaksat, myös koko perheesi voi paremmin. Rauhallisena pysyminen lähtee omien tarpeiden tyydyttämisestä. Omaan ärtymykseen kannattaa suhtautua hälytysmerkkinä – se kertoo siitä, että on aika levätä ja rentoutua. Väsyneenä tai stressaantuneena on vaikea hallita käyttäytymistä.

Tee päätös siitä, että huutaminen ja lapsille räyhääminen on asia, josta haluat luopua.

Mieti jo etukäteen toimintatapoja, mitä voit tehdä tilanteessa, kun hermosi ovat menemässä ja tekisi mieli huutaa lapselle. Voit laskea kymmeneen ja samalla keskittyä hengitykseesi, maadoittaa jalkasi lattiaan, ajatella itsesi kuplan sisälle turvapaikkaan tai voit poistua tilanteesta. Huutamisen sijaan voit kokeilla kuiskaamista.

Paras tapa rauhoittumiseen on keskittyminen hengitykseen. Kehosi on niin kauan stressitilassa kun hengityksesi on pinnallista. Ota muutama syvä hengitys. Uloshengityksen on hyvä olla pidempi kuin sisäänhengityksen, se auttaa kehoa rauhoittumaan. Voit ajatella, että otat yhden hengityksen itselle, yhden lapselle ja yhden tälle tilanteelle. Sen jälkeen voit miettiä: Mikä on paras tapa toimia tässä tilanteessa?

Harjoittele omien tunteiden ja tarpeiden tunnistamista ja niiden kommunikointia minä-viestien kautta. Mitä paremmin tunnet itsesi ja tunteesi, sitä paremmin pystyt myös säätelemään tunteitasi ja omaa toimintaasi. Harjoittele lapsen tunteiden ja tarpeiden tunnistamista ja niiden sanoittamista. Muista, että lapsen käytöksen alta löytyy aina tunne ja tarve. Muista myös se, että empatia ja myötätunto on paras tapa kiukun kohtaamiseen.

Jos haluat lisää keinoja rauhallisena pysymiseen, tule mukaan Myrskyn sydän – kuinka pysyä rauhallisena lapsen saadessa raivarit -verkkovalmennukseen.

Voit lukea myös kirjoitukseni Viisi vinkkiä rauhoittumiseen.

Avainsanat: vanhemmuus, hyvinvointi, kurssit, valmentaminen, mindfulness, tarpeet, tunteet