Pienten lasten vanhemmuuteen liittyy usein väsymys. Lapsi heräilee öisin ja herättää myös vanhempiaan. Vanhempien yöunet jäävät lyhyiksi, kun vanhemmat ottavat illasta omaa aikaa ja menevät myöhään nukkumaan. Ja aamuvirkut lapset heräävät jo kuudelta uuden päivän touhuihin.
Kerromme mielessämme erilaisia tarinoita. Tarinoita on aina ja ne voivat olla myös hyviä. Eduksi on kuitenkin luopua niistä silloin, kun ne pahentavat omaa tilannetta. Yksi käytännön tilanne, jossa tarinoista irtautuminen voi olla hyödyksi, on jatkuvan unenpuutteen kohtaaminen.
Öisin ei kannata tuijottaa kelloa ja laskea omien unien määrää.
Väsymys on väsymystä, sitä ei kannata lietsoa lisää
ajatuksilla tämä on kamalaa
, en selviä
, olen kuin
humalassa
. Yleensä nämä ajatukset vain pahentavat
tilannetta. Väsymyksen voi ajatella tämän hetken tuntemuksena eikä
kannata lähteä rakentamaan kauhutarinoita loppupäivästä tai
huomisesta.
Mistä asioista voi olla kiitollinen tässä elämänvaiheessa? Vaikka on väsynyt, niin kiitollinen voi olla vaikka siitä, että saa olla kotona lapsen kanssa, jota kovasti toivoi ja jota rakastaa. Unenpuutteen ja väsymyksen sijaan on hyvä keskittyä tähän elämänvaiheeseen ja arjen ohikiitäviin hetkiin. Mistä voin kokea kiitollisuutta juuri nyt?
Kun ei ajattele mitään, ei kärsi yhtä paljon. Jos keskittyy vain tuntemaan väsymyksen kehossaan, se ei ehkä tunnukaan niin pahalta. Mitä voin juuri nyt tehdä tälle asialle? Auttaisiko happihyppely tai pieni rentoutumisharjoitus? Välipala tai pieni köllöttelyhetki? Mikä auttaisi minua jaksamaan? Mikä tekisi juuri tästä hetkestä mahdollisimman hyvinvoivan?
Väsyneenä kannattaa olla armollinen itselleen. Kun tiedostaa, että
oma tahmeus johtuu univajeesta, on helpompaa olla itselle
myötätuntoinen. Kotitöiden voi antaa odottaa, ehkä pienet nokoset ovat
sen sijaan parempi vaihtoehto juuri sillä hetkellä. Monesti myös
puoliso alkaa väsymyksen hetkellä tuntua huonolta tai väärältä.
Silloinkin kannattaa muistaa, että luultavasti kyse on siitä, että on
itse niin väsynyt että toinen käy sen takia hermoille. Väsyneenä asiat
eivät luista, jaksamattomuus alkaa helposti ahdistaa ja asiat tuntuvat
kaatuvan päälle. Omaa epätäydellisyyttä voi olla vaikeaa sietää. En
olekaan jaksava tehopakkaus vaan nalkuttava ja kyyninen. Sen sijaan
että lähtisi sättimään itseä siitä ettei saa mitään aikaiseksi, on
parempi olla itselleen armollinen ja kannustava. Olisiko parempi
vaihtaa nalkuttava äänilevy omassa päässä kannustavaksi: Tämä on
normaalia, olen hyvä näin, kaikki menee hyvin.
Jos tuntuu, että oma
väsymys on liiallista, on hyväksyttävää pyytää apua ammattilaisilta.
On hyvää vanhemmuutta pyytää ja ottaa apua vastaan silloin kun sille
on tarve. Kotipalvelua ja keskusteluapua on saatavilla.
Keskustelu ja vertaistuki on parasta lääkettä väsymykseen. Myös muut vanhemmat ovat väsyneitä; et ole ainut, joka elää sumussa. Eikä ole niin, että vain heikot väsyvät ja uupuvat. Juttele muille väsymyksestä, tuuleta tunteita. Vanhempana ei ole hyvä jäädä liian yksin, vertaistuki pikkulapsiarjessa on ihan korvaamatonta. Ja muista, että vanhempana tarvitset myös omaa aikaa. Jos arki on vain lapsia varten olemista, uuvuttaa itsensä helposti ennen pitkää. Tauoton tekeminen pitää aivot ja kehon ylikierroksilla. Jokainen tarvitsee rauhallisia hetkiä ja hiljaisuutta. Kenenkään kruunu ei kiillotu olemalla marttyyri.
Jaksamisen näkökulmasta on tärkeää ravita itseään jatkuvasti. Läsnäololla, rentoutumisella, hyvillä kirjoilla, sosiaalisilla kontakteilla. Vanhemmuuden ydin on itsensä rakastamisessa ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa. Kun itse voi hyvin, koko perhe voi hyvin.
Ei kannata keskittyä ajattelemaan vähäunisia öitä, kannattaa keskittyä mieluummin positiivisiin asioihin ja olla kiitollinen ihanasta lapsesta, joka kyllä jossain vaiheessa alkaa nukkua kuin tukki ja teininä sitä saa jo repiä ylös sängystä. Mutta kannattaa muistaa myös se, että lapsen uneen pystyy vaikuttamaan, monesti aika yksinkertaisin keinoin. Myös minä teen unikouluohjauksia ja autan perheitä kohti parempia yöunia. Jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita voi käsitellä kanssani ratkaisukeskeisen valmentamisen avulla.
Mikä auttaa sinua väsymyksen hetkellä? Mistä sinä saat voimaa?
Sinua saattavat kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukseni:
Avainsanat: väsymys, jaksaminen, hyvinvointi, rentoutuminen, läsnäolo, unikouluohjaus, ratkaisukeskeinen valmentaminen, vanhemmuus