Jännittääkö lapsesi helposti? Mietitkö, mitä voit tehdä, kun lasta jännittää? Onko sinulla keinoja lapsen jännityksen helpottamiseen ja lapsen tukemiseen jännittävissä tilanteissa?

Jännittäminen koetaan monesti tunteena, jota ei saisi olla. Jännittäminen koetaan nolona ja epäonnistumisena, ja sitä halutaan peitellä. Pahimmillaan jännitys heikentää omaa toimintakykyä. Liiallinen jännittäminen voi johtaa siihen, että jättää tekemättä asioita ja kokee itsensä huonommaksi kuin muut. Jännittäminen on kuitenkin normaaliin elämään kuuluva tunne ja sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen.

Suhtautumisellasi lapsen jännittämiseen on suuri merkitys. Lapsesi tarvitsee kokemuksen, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin hän on. Jännittävää lasta ei saa jättää liian yksin, vaan hän tarvitsee aikuisen tukea ja keinoja, miten hän voi auttaa itseään selviämään silloin kun keho alkaa reagoida jännitykseen.

tyttö niityllä

Olen tehnyt Helpotusta lapsen jännittämiseen -verkkotyöpajan antaakseni sekä sinulle vanhempana että lapsellesi tietoa jännittämisestä ja erityisesti haluan antaa keinoja tulla toimeen jännittämisen kanssa. Jännittämisestä ei tarvitse päästä eroon. Sitä voi oppia lieventämään, jolloin jännitys ei enää hallitse elämää.

Helpotusta lapsen jännittämiseen -verkkotyöpajassa käsitellään seuraavia aiheita: Saako jännittää? Mitä jännittämisen hetkellä tapahtuu aivoissa? Miten jännitysreaktioita voi lieventää? Miten jännityksen kanssa voi selviytyä? Miten jännitystä voi purkaa? Mitä hyvää jännittämisessä on?

Työpajassa kerrotaan tietoa jännittämisestä ja kokeillaan yhdessä erilaisia tapoja tulla jännittämisen kanssa toimeen. Työpajassa tehdään erilaisia tunnetaitoharjoituksia ja saat myös useamman puuhavinkin, miten voit työstää lapsesi kanssa jännittämistä Työpajassa saa ohjeet esimerkiksi turvakaveriin, rauhoittumisen rannekoruun, rentouttavaan satuhierontaan ja rauhoittaviin ajatuskupliin. Lisäksi saat tulostettavia tehtäväsivuja, joiden avulla voit yhdessä lapsen kanssa käsitellä jännittämistä ja sen tunnistamista, helpottamista ja purkamista.

Helpotusta lapsen jännittämiseen -verkkotyöpaja sisältää kaksi videota (n. 5 min ja 10 min), jotka voit katsoa yhdessä lapsesi kanssa. Videoilla käsitellään jännitystä tunteena, aivojen toimintaa jännittävissä tilanteissa ja toisella videolla käydään läpi erilaisia kehollisia ja ajatuksellisia tunnesäätelykeinoja jännityksen helpottamiseen. Näistä opit myös itse erilaisia tapoja tunteiden säätelyyn.

Lisäksi työpajassa on puuhavinkkejä, tehtäväsivuja ja aikuisille suunnattu tietopaketti lapsen jännittämisestä ja sen helpottamisesta. Tietopaketti auttaa sinua kasvattajana työstämään omaa suhtautumistasi lapsen jännittämiseen ja se auttaa sinua löytämään keinoja lapsen tukemiseen jännittävissä tilanteissa. Tietopaketin teemoja ovat esim. millainen tunne jännitys on, aikuisen suhtautuminen lapsen jännittämiseen, kielteinen sisäinen puhe ja automaattiajattelu ja vinkkejä lapsen jännityksen helpottamiseen.

Tavoitteena on, että työpajassa opitaan keinoja selviytyä jännittämisen kanssa. Selviytymisen kokemukset edistävät lapsen kokonaisvaltaista kasvua. On tärkeää oppia tekemään jännittämisestä huolimatta asioita, jotka jännittävät.

Helpotusta lapsen jännittämiseen -verkkotyöpaja soveltuu parhaiten 5‒10-vuotiaille lapsille yhdessä vanhemman kanssa. Työpaja ostetaan Holvi-verkkokaupasta. Ostettuasi saat kuitin, jonka latauslinkistä saat ohjeet, miten pääset mukaan verkkotyöpajaan. Pääset aloittamaan verkkotyöpajan heti maksettuasi. Työpajan hinta on 19,90 €. Verkkotyöpaja jää käyttöösi vähintään vuoden ajaksi ostopäivästä.

Tulen mukaan

Heli Hiljaisuuden kappelin edessä

Työpajan on tehnyt Heli Mäkelä, joka on kahden lapsen äiti, sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness-ohjaaja ja lasten tunnetaito-ohjaaja. Heli on suorittanut myös psykofyysisen hengitysterapian opinnot. Heli on itse ollut jännittäjä kouluaikoina, ja edelleenkin jännittäminen on osa elämää. Myötätuntoinen ja hyväksyvä suhtautuminen jännittämiseen on auttanut paljon. Lisäksi tunnetaitojen harjoittelu on antanut keinoja tulla toimeen oman jännittämisen kanssa.

Helpotusta lapsen jännittämiseen -tunnetyöpaja on ensin suunniteltu live-työpajaksi, ja sitä on ehditty pitää vuosien varrella lukuisia kertoja. Nyt työpaja on viety verkkoon, jotta mahdollisimman moni perhe saa tietoonsa toimintatapoja ja työkaluja lapsen jännityksen helpottamiseen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan! Vastaan mielelläni työpajaa koskeviin kysymyksiin. Ota yhteyttä: heli@kasvuntaika.fi.